Kevesebb itthon a kalózszoftver

A Business Software Alliance (BSA) az IDC piackutató céggel együtt ma mutatta be az illegális szoftverhasználat globális helyzetéről készített, most hetedik alkalommal publikált éves jelentését. A tanulmány 100-nál is több országban követi nyomon az illegális PC-s szoftverek arányának alakulását. A vizsgálat megállapításai szerint Magyarországon a személyi számítógépekre illegálisan telepített szoftverek aránya 2009-ben 1 százalékponttal, 41 százalékra csökkent, a kalózszoftverek becsült kereskedelmi értéke pedig mintegy 113 millió dollár volt.

BSA-toplistaA jelentés rámutat: 2009-ben a globális gazdasági recesszió ellenére az illegális PC-s szoftverek aránya számos piacon – 54 országban – csökkent, és mindössze 19 gazdaságban emelkedett. Ennek ellenére a kalózszoftverek aránya világszerte 41-ről 43 százalékra nőtt, nagyrészt az olyan gyorsan növekvő, nagyarányú illegális szoftverhasználatot felmutató piacok miatt, mint Kína, India és Brazília, melyek növelték részesedésüket a teljes szoftverpiacon belül.

„Miközben a tanulmányban jelzett magyarországi 1 százalékpontos csökkenés biztatónak tűnik, nem szabad arról megfeledkezni arról, hogy változatlanul létfontosságúak a szoftverlopások visszaszorítására irányuló erőfeszítések. Továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk, hogy 10 szoftverből 4 nem jogtiszta módon kerül a számítógépekre” – jelentette ki Dr. Dzsinich Gergely, a BSA Magyarországi Bizottságának elnöke.

Az IDC szerint 2009-ben minden 100 amerikai dollár értékben jogszerűen beszerzett szoftver mellett 75 dollár értékű szoftver került illegális módon a számítógépekre. A szervezet szerint ez a veszteség nemcsak az iparági bevételeket veti vissza, hiszen az illegálisan használt PC-s szoftverek arányának a csökkentése jelentős előnyökkel járna a gazdaság egészét tekintve is. Az IDC becslése szerint egy legálisan értékesített szoftver árának minden dollárja után további 3-4 dollár bevételt realizálnak az adott ország szolgáltatói és forgalmazói.

A tanulmány szerint az illegális szoftverek kereskedelmi értéke 2009-ben világszerte elérte az 51,4 milliárd dollárt. A vizsgált országok közül a kalózkodás aránya továbbra is az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban és Luxemburgban a legalacsonyabb (20, illetve 21-21 százalék), míg az illegalitási listavezetők Grúzia, Zimbabwe, Banglades és Moldova, ahol a kalózszoftverek aránya meghaladja a 90 százalékot

„A tanulmány azt mutatja, hogy 2009-ben az illegális szoftverhasználat elleni nemzetközi küzdelem hozott némi előrelépést, azonban ennyi változás nem elegendő” – kommentálta a számokat Robert Holleyman, a BSA elnök-vezérigazgatója.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BSA

Azóta történt

Előzmények

  • Új elnöke van a magyar BSA-nak

    A magyarországi bizottság új vezetője a Microsoft szoftverkalózkodás elleni tevékenységének irányítója lett.

  • Vállalkozásokat látogat a BSA

    A szervezet folytatja a Nagyvizit néven futó felvilágosító kampányt. Az idén és a jövő év elején több tucat kkv és intézmény látogatását tervezik.

  • Kalózszoftverek: itthon a helyzet változatlan

    A BSA legújabb felmérése szerint az illegális szoftverhasználat aránya Magyarországon továbbra is 42 százalék. A stagnálás egyik oka a gazdasági válság.