Vállalkozásokat látogat a BSA

Folytatódik a Business Software Alliance (BSA) négy éve elindított Nagyvizit kampánya – közölte ma az egyes szoftvergyártók érdekeit képviselő szervezet. A program keretében a BSA képviselői még az idén és a jövő év elején több tucat magyarországi kis- és középvállalatot, valamint intézményt terveznek meglátogatni. A látogatások során a szervezet szakértői elsősorban a cégek szoftvergazdálkodási gyakorlatával kapcsolatban tesznek fel kérdéseket, tájékoztatják a vezetőket az illegális szoftverhasználattal járó kockázatokról, és hiányosságok esetén javaslatokat tesznek azok kijavítására.

„Magyarországon immár négy éve változatlan az illegális üzleti szoftverek aránya, gyakorlatilag minden 10 új szoftverből 4 illegálisan kerül a cégek gépeire. A jogosulatlan másolást, letöltést toleráló cégvezető vagy a licencszerződést be nem tartó IT-vezetők miatt szenved – elmaradt adó- és járulékfizetés formájában – évente 100 milliárd forintos bevételkiesést a magyar állam. A jelenlegi 42%-os illegális szoftverhasználati aránynak az Európai Unió 36%-os arányára történő csökkentése is mintegy 1500 új munkahelyet teremtene a szoftverfejlesztés, -gyártás és -kereskedelem területén, és jótékony hatással lenne számos további kreatív iparágra is” – állítja Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője.

A látogatások mostani hullámában a BSA elsősorban arra lesz kíváncsi, hogy beigazolódnak-e azok a feltételezések, amelyek szerint miközben a nehezebb gazdasági helyzetben számos cég a szoftverbeszerzések elhalasztása mellett döntött, a munkához szükséges szoftverekhez máshogy mégis hozzájutottak volna. Ez ugyanis arra vonatkozóan is adhat egyfajta előrejelzést, hogy hogyan alakul most Magyarországon a szoftverillegalitási arány.

„Számos félreértés övezi a BSA szakértőinek látogatását. Az előre egyeztetett látogatás, a megbeszélésre történő felkészülés elsősorban az adott cég számára kínál lehetőséget. A cégvezető számos fontos kérdést tud tisztázni például a szoftverek licencelésével, a könyvelésben történő nyilvántartással vagy éppen elszámolhatóságukkal kapcsolatban” – mondta Sarlós.

Azóta történt

  • Új elnöke van a magyar BSA-nak

    A magyarországi bizottság új vezetője a Microsoft szoftverkalózkodás elleni tevékenységének irányítója lett.

  • Kevesebb itthon a kalózszoftver

    A BSA jelentése szerint a Magyarország egy százalékpontot javított az évek óta változatlan arányszámon, a globális helyzet viszont romlott.

Előzmények