CA: stratégiai hangsúlyok a régióban

A Computer Associates (CA) immár hatodik egymást követő évben kapta meg a piacvezető titulust a felhasználói azonosítók és hozzáférés-menedzsment (Identity and Access Management) szoftverek területén az IDC felmérései alapján. A jelentés szerint a 2005-ös évben 3 milliárdos forgalmat elérő piacon az 522 millió dolláros bevételével 17,2 százalék a CA részesedése. E hír kapcsán tartott sajtótájékoztatót Budapesten többek közt Maria Medvedeva (Keleti EMEA Régió, Biztonsági Megoldásokért Felelős Igazgató) és Abdul Karim Riyaz (Keleti EMEA Régió, Informatikai Adattárolási Megoldásokért Felelős Igazgató). A CA szakértői elmondták, hogy nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy kizárólag olyan területekkel foglalkozzanak, amelyeken piacvezetők tudnak lenni, vagy legalábbis a legszűkebb élvonalba tudnak tartozni. Ez annál is inkább indokolt, mert a vállalat 1700 munkatársát volt kénytelen rövid időn belül elbocsátani, miután az első negyedév pénzügyi adatai szerint a nettó árbevételük 64 százalékkal csökkent, ráadásul e mellett a költségeket sem tudták kordában tartani. Ezek a megszorító intézkedések, valamint a szervezeti és a vezetésben történt személyi változások már rövid távon eredményt hozhatnak.

Mostantól négy területetre koncentrálnak majd, amelyeken az elmúlt néhány évben – a piaci pozíciók megerősítése érdekében – jelentős felvásárlásokba is fogtak. Ezen üzleti egységek (a négy alappillér) a vállalati rendszerek (enterprise systems management), a biztonság (security management), a tárolás (storage management) és az üzleti szolgáltatások (business service optimization, BSO) menedzsmentjét célozza meg. A CA termékcsaládjainál – például eTrust – általános cél, hogy minden elterjedt platformon (Windows, UNIX, Linux) működjenek. A további fejlesztések során kiemelt figyelmet szentelnek annak is, hogy az egyes modulok mint jól meghatározott interfésszel rendelkező szolgáltatások könnyen tudjanak majd integrálódni egy SOA (Service Oriented Architecture) környezetbe, ahol egyébként az újrahasznosíthatóság jegyében mind több folyamatban ott lehetnek a CA termékei.

A biztonsági területen Maria Medvedeva a különböző adatvédelmi, biztonságos vállalatirányítási szempontokat összegyűjtő módszertanok fontosságát hangsúlyozta. A CA termékei e szempontok alapján a tárolási, hozzáférés-védelmi előírások tekintetében megfelelnek többek közt a Basel II, HIPAA, Sarbanes-Oxley dokumentumokban leírt követelményeknek.

Szabó Áron

Azóta történt

Előzmények