Minden csúcsot megdönt az új Call of Duty

Call of Duty: Black OpsMinden korábbi bevételi rekordot megdöntött a múlt héten forgalomba hozott Call of Duty: Black Ops lövöldözős játék – közölte tegnap a kiadó Activision. A szoftver a vállalatnak 650 millió dollárnyi árbevételt hozott a megjelenését követő öt napban, ami mintegy 100 millió dollárral múlja felül a korábbi és nem mellesleg ugyanennek a sorozatnak az előző része által egy évvel ezelőtt beállított világcsúcsot.

A kiadó kiemelte, hogy a játék nemcsak a kategóriájában döntött meg minden korábbi rekordot, de általában a szórakoztatóipar történetében is a legjobban startoló produkció. Összehasonlításként: a filmek között az első öt nap kasszasikercsúcsát A sötét lovag tartja mintegy 204 millió dolláros jegybevétellel.

Az összehasonlítás azonban nem teljesen fair, hiszen a filmek és a játékok értékesítési modellje eltér: utóbbiak egy mozijegy árának többszöröséért vásárolhatók meg, de cserébe sokórányi szórakozást kínálnak. A tengerentúlon 60 dollár körüli – Magyarországon 11 és 13 ezer forint közötti – áron forgalmazott Black Opsból az első nap csak az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban körülbelül 5,6 millió darabot adtak el 360 millió dollár értékben. A korábbi rekorder a sorozat előző része, a tavaly novemberben kiadott Call of Duty: Modern Warfare 2 volt, amely a nyitónapon világszerte 4,7 millió példányban fogyott és közel 310 millió dollárt termelt, az első öt napban pedig 550 millió dollárig jutott.

Az Activision kiemelte, hogy a Black Ops az Xbox Live-on is rekordot állított fel. A Microsoft hálózatára a november 9-i premier napján több mint 2,6 millió egyedi felhasználó csatlakozott fel a játékból és összesen 5,9 millió multiplayeres játékórát töltött ott.

Előzmények