Minden rekordot megdönt a Modern Warfare 2

Modern Warfare 2 boxKét hónappal a megjelenése után 1 milliárd dollár (kurrens árfolyamon 183,2 milliárd forint) bevételt hozott a kiadó Activisionnek a Windows, Xbox 360 és PlayStation 3 platformon elérhető Call of Duty: Modern Warfare 2 című lövöldözős játék. Ilyen nagyságrendű forgalmat az előfizetéses modellben működő és ezért más kategóriába sorolható online szerepjátékon, a World of Warcraften túl csupán egy videojáték, az ugyanezen „istállóhoz” tartozó Guitar Hero III tudott felmutatni, igaz, nem két, hanem tizennégy hónap alatt.

A realista erőszak-ábrázolás miatt Európában csak 18 éven felülieknek árusítható first-person shooter jövedelmezősége nemcsak a saját műfajában, de a hollywoodi kasszasikerfilmek mezőnyében is kiemelkedőnek számít. Utóbbiak között is csupán öt olyan akad, amely átlépte az egymilliárd dolláros árbevételi küszöböt: a Titanic (1,84 milliárd dollár), az Avatar (1,37 milliárd dollár), a Gyűrűk ura harmadik része, A király visszatér (1,2 milliárd dollár), A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse (1,06 milliárd dollár) és A sötét lovag (1 milliárd dollár).

A filmek és a játékok értékesítési modellje azonban eltér: utóbbiak egy mozijegy árának többszöröséért vásárolhatók meg, cserébe azonban sokórányi szórakozást kínálnak. A tengerentúlon 60 dollár körüli – Magyarországon 10 és 13 ezer forint közötti – áron forgalmazott Modern Warfare 2-ből az első nap csak az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban 4,7 millió darabot adtak el, 310 millió dollár értékben, az első öt napban pedig a globális forgalom 550 millió dollárig emelkedett. A korábbi rekorder, a 2008 májusában kiadott Grand Theft Auto IV a nyitónapon világszerte 3,6 millió példányban fogyott és közel 310 millió dollárt termelt, az első héten pedig valamivel több mint 500 millió dollárig jutott.

Azóta történt

Előzmények

  • A videojáték nem tesz gyilkossá

    Valóban van összefüggés a videojátékok és az erőszakos cselekmények között? Mennyiben kapcsolódnak egymáshoz a lövöldözős játékok és a játékosok esetleges erőszakos tettei? Csányi Vilmos etológus beszél erről.

  • A Call of Duty név a szórakoztatóipar fényes csillaga

    55 millió eladott példányon és 3 milliárd dolláros forgalmon is túl a teljes játékszéria.

  • Zúz a Modern Warfare 2

    Ahogy várták: bevételi rekordot hozott a kiadónak a videojáték-piac idei legnagyobb durranása.