Cardboardon is elérhető a WebVR on Chrome

Ami eddig a Daydream kompatibilis készülékek kiváltsága volt, mostantól a filléres papír szemüveggel is elérhető.

Már öt éve, hogy az Oculus Rift kampánya elindult a Kickstarteren. Azóta egyre több cég igyekszik beszállni a virtuális valóságba és szerethetővé tenni a technológiát. A Google egy nagyon olcsó megoldást választott a VR népszerűsítésére, ez a Cardboard, egy papírból készült szemüveg, amibe androidos okostelefont helyezve kipróbálható az élmény. A hardver mellett a másik elengedhetetlen feltétel a megfelelő tartalom,amire a WebVR jelenthet megoldást.

A WebVR JavaScript API támogatja a HTC Vive, az Oculus Rift és a webböngészőket is, 2014 tavaszán kezdte el fejleszteni a Mozilla csapata. A munkálatokhoz a Google is csatlakozott, így annyira nem meglepő a friss bejelentés, miszerint a WebVR Chrome böngészőből is működik mostantól Android alapú készülékeken. Ehhez február óta Daydream-ready okostelefonra volt szükség, a mérnökök azonban megoldották, hogy bármilyen készülékkel használható legyen, amit Cardboardba helyeznek a felhasználók.

A Google bejelentésében a WebVR Experiments is említést kap, ezen keresztül az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a technológia által biztosított lehetőségekbe. Az asztali tenisz mellett hangvezérelt Street Map élményt is kapnak a felhasználók. Nem maradnak ki teljesen a mókából azok sem, aki nem rendelkezik sem Daydream kompatibilis készülékkel, sem Cardboarddal, számukra az asztali vagy mobilos böngészőből kipróbálható demók jelentenek alternatívát.

Azóta történt

Előzmények