„Tózse gerój!”: elindult a szovjet YouTube

Stílszerűen a korábbi állami ünnep napján, november 7-én, a bolsevik puccs (illetve, a korabeli szóhasználattal élve: a nagy októberi szocialista forradalom) évfordulóján indult el egy orosz mozgóképes adatbázis, a CCCP-TV.ru, mely a szovjet idők iránti nosztalgiára alapozva jött létre – a Pew Research Centre novemberben közzétett felmérése szerint az oroszok 58 százaléka ért egyet ezzel a megállapítással: „nagy szerencsétlenség, hogy a Szovjetunió már nem létezik”. A szovjet-nosztalgia hatalmas üzlet Oroszországban, már két kábelcsatorna (Nosztalgija, Retro) is kihasználja az érdeklődést.

CCCP-TV

A jelenleg még igen kevés anyagot tartalmazó weboldal a „szovjet értékeket” bemutató filmeket kínál a korábbi állami televízió archívumából. A felvételek között tematikusan, illetve időrendben (1952–1989) is lehet keresni. Az oldal láthatóan nincs még teljesen kész (például nem sikerült regisztrálnunk), hiányoznak a metaadatokat tartalmazó menüpontok, és sajnos a beágyazást sem teszik lehetővé, talán később. Jelenleg még angol nyelvű változat sincs, de ez nyilvánvalóan változni fog, mivel az üzemeltetők azt is tervezik, hogy a filmeket angol nyelvű aláírással is ellátják.

Az adatbázist az URAVO nevű médiacsoport működteti, mely több hasonló projektbe is belevágott a volt szovjet állami tévé és rádió archívumának gondozására létrehozott állami alapítvány (Gosztyeleradiofond) közreműködésével. Az AFP hírügynökségnek nyilatkozó Andrej Akopjan, az URAVO vezetője határozottan cáfolta, hogy politikai céljaik lennének az CCCP-TV.ru elindításával, kijelentette, hogy ők csak olyan tartalmat szolgáltatnak, melyre nagy az igény, de hogy ezeket a filmeket nézve ki mire gondol, az az ő dolga. Akopjan elmondta azt is, hogy bár a kommuista időket idéző anyagok kerülne az adatbázisba, maga a gazdasági társaság természetesen szigorúan kapitalista, s a későbbiekben a felületen megjelennek majd reklámok is, illetve az Oroszországban hallatlanul népszerű szovjet ereklyék online piacának, árverésének is helyet kívánnak adni. A tartalom folyamatosan bővül, a jelenlegi néhány tucatról legalábbis több ezerre kívánják növelni a tételek számát. Akopjan szerint látogatókban biztosan nem lesz hiány, mivel a sok tízmillió orosz mellett számíthatnak az ugyancsak több millió kivándorlóra is, akik ma a világ más részein élnek.

A jelenlegi választékból a legnépszerűbb az 1960-as jégkorongmeccs, melyen a szovjet válogatott 11-2-re nyert a Chatham Maroons kanadai klubcsapat ellen, illetve annak a fogadásnak a felvétele, melyet 1975-ben Leonyid Brezsnyev, a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkára adott a Szojuz-Apollo közös amerikai-szovjet űrrepülés résztvevői részére. Ez utóbbit „melegen” ajánljuk azoknak, akik egy kis borzongásra vágynak; nyelvtudás sem kell hozzá, elegendő néhány percet megnézni a hosszú filmből. A kedélyeskedő diktátor „megtiszteli” az amerikai űrhajósokat is a „gerój” (hős) címmel, miközben súlyos kezét megpihenteti a vállukon – igaz, aztán folyton úgy mozog, hogy szegény Thomas Staffordnak cirkuszi mutatványokat kell végeznie, hogy esetleg ő is rajta legyen a csoportképen.

Brezsnyev

Azóta történt

Előzmények