Szerdán lejár a cégkapus regisztráció első határideje

Habár a törvény augusztus 30-át írja elő, mivel nincs szankció ennek elmulasztására, valójában még jövő év elejéig teljesíthető a regisztráció.

Annak ellenére, hogy több millió embert érint, alig hallani valamit a cégkapus regisztrációról, pedig az előírás szerint 2017. augusztus 30-ig minden gazdálkodó szervezet számára kötelező. Ennek értelmében a jövő év elejétől a folyamat során megadott email-cím segítségével zajlik majd az állami szervekkel való hivatalos kapcsolattartás.

Az interneten ma már számtalan oldalon olvasható felvilágosítás a folyamatról, pl. tömör és világos összefoglalót tett közzé az Advocatus blogja, mely a DLA Piper tanácsadó oldala, de hasznos a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. által készített, az alábbiakban beillesztett rövid videó is.

A lényeg azonban az, hogy 2018. január 1-től a gazdálkodó szervezetek számára szélesebb körben kötelezővé válik az állami szervekkel, egyéb intézményekkel, bíróságokkal való elektronikus kapcsolattartás, valamint az ehhez szükséges hivatalos elektronikus elérhetőségen történő dokumentumfogadás és az onnan történő dokumentumküldés. A kötelező elektronikus kapcsolattartáshoz az állam a gazdálkodó szervezetek számára Cégkapu-szolgáltatást biztosít. A Cégkapu-regisztrációt a 2017. január 1-jén már létező gazdálkodó szervezeteknek 2017. augusztus 30-ig kell teljesíteniük.

A regisztráció menetéről többek között a fent linkelt oldalakat ajánljuk, de azt érdemes kiemelni – amint az a dátumokból is látszik –, hogy bár augusztus 30. az első határidő, mivel a Cégkapu felülete jelenleg (és várhatóan az elkövetkező hónapokban) még nem lesz aktív, illetve a határidő be nem tartására nem hoztak szankciókat, a vállalkozásoknak valójában év végéig módjuk van e kötelezettségüket teljesíteni – az állam január elsejétől ellenőrizheti a regisztráció meglétét.

Mivel korábban olyan híradások érkeztek, hogy augusztus közepéig mindössze pár száz cég regisztrált, megkerestük az üzemeltető NISZ Zrt.-t, hogy megtudjuk, mindez hogyan áll most, de múlt heti megkeresésünkre e hír írásának időpontjáig nem kaptunk választ.

Előzmények