Betiltatnák az OpenAI újabb GPT-verzióit

Nagy vihart kavart a napokban, hogy Olaszországban betiltották a ChatGPT-t – de itt nem állna meg a dolog, egy amerikai etikus csoport is felszólította az amerikai hatóságokat, hogy tiltsál be az újabb verziókat.

Elon Musk és szakértők tömegei világosan fogalmaztak, amikor nyílt levélben követelték az AI-fejlesztések leállítását, ugyanis ez az irány a jelenlegi formájában szerintük veszélyt jelent az emberiségre.

Nagy vihart kavart a napokban, hogy az olasz adatvédelmi hatóságnak (Garante) sem tetszett az, hogy milyen mennyiségű személyes adatot gyűjt és tárol a chatbot a maga tréningezéséhez, ezért aztán átmenetileg betiltották a ChatGPT-t, majd vizsgálatot indítottak az adatvédelmi törvények vélt megsértése miatt. Állítólag az életkort sem ellenőrizték a Microsoft és az OpenAI szakemberei. Az OpenAI 20 napot kapott, de gyorsan reagált: a Garante kérésére letiltotta a ChatGPT-t Olaszországban.

Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes egyébként kritizálta a döntést, és túlzónak tartja az intézkedéseket. Salvini gyors megoldást remél, hogy a helyi cégek és fejlesztések ne kerüljenek hátrányba. Hozzátette: minden technológiai forradalom nagy változásokat és kockázatokat, lehetőségeket hoz. Szerinte ezeket helyes szabályozni nemzetközi együttműködések keretében, de nem lehet betiltani.

Itt azonban nem ér majd véget a történet, ugyanis a trendek sok helyen és magas szinteken okoznak felháborodásokat. A Center for Artificial Intelligence and Digital Policy etikus csoport is felszólította az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot, hogy tiltsa be a GPT-4-nél újabb kiadásokat.

A panasz szerint a GPT-4 elfogult, megtévesztő és veszélyt jelent a magánszférára és a közbiztonságra. Azt is mondják, hogy az FTC előírásait sem teljesíti az OpenAI, ráadásul egy nagy hiba miatt a felhasználók egymás privát előzményeit is láthatták egy ideig. Egy kutató szerint lehetséges volt átvenni más fiókjának az irányítását is, majd megnézni a beszélgetési előzményeit és számlázási adatait, anélkül, hogy az illető valaha rájött volna erre.

A csoport úgy véli, hogy kereskedelmi nyomásra állt elő a cég egy olyan termékkel, amely nem is volt készen, az aggályok szerint valójában megtévesztő és tisztességtelen. Vizsgálatot sürgetnek, a GPT-kiadások leállítását, valamint a fogyasztók, cégek és piacok megfelelő védelmét.

Azóta történt

Előzmények