Betiltáshullám söpörhet végig a ChatGPT-n Európában

Több európai ország is követheti az olasz betiltási mintát, közben Joe Biden szerint is veszélyes lehet az AI. Bill Gates szerint pedig a fejlesztések szüneteltetése nem old meg semmit. Az újabb bejelentések persze nem állnak le, itt van AInstein is.

Bár nagy felháborodást okozott, hogy a ChatGPT-t átmenetileg betiltották Olaszországban, és az USA-ban is hasonlót sürgetnek, de a trend súlyosbodhat is. Más európai országok is elkezdték vizsgálni, hozzanak-e szigorú intézkedéseket az oly népszerű chatbotokkal szemben, az akcióikat pedig koordinálhatják is.

Az EU még mindig nem tudta összerakni az AI-törvényt, de egyesek szerint a GDPR-t is ki kellene terjeszteni a generatív AI-val foglalkozó cégekre, az ugyanis eszközöket ad a hatóságok számára az AI jövőjének formálásához. Az olasz adatvédelmi hatóságokkal már egyeztet a francia és az ír adatvédelmi hatóság a tervezett, hasonló akciókról, Németország pedig közölte, hogy adatvédelmi aggályok miatt követhetik az olasz intézkedéseket (bár egy kormányszóvivő szerint erre nincs szükség, így az álláspont ott sem egységes). Svédország nem tiltja be a ChatGPT-t, Spanyolország pedig nem kapott hivatalos panaszt, de elképzelhetőnek tartja a vizsgálatot. Az olasz intézkedések azután születtek, hogy egy kiberbotrány közepette a felhasználók mások ChatGPT beszélgetéseinek kivonatait olvasgathatták, a pénzügyi információikkal együtt.


[+]

Az olasz kormánytól független, ottani adatvédelmi hatóság az EU-ban az elsők között kezdte a TikTokot is figyelmeztetni, és még több szabályozást szeretne – a kormányzatok nem feltétlen. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes szerint az intézkedések túlzóak, és ha betiltva marad a ChatGPT, akkor Olaszország lemaradhat az EU-n belül.

Az, hogy a ChatGPT megfelel-e majd az EU-s adatvédelmi törvényeknek, a jövő kérdése, de az európai irodával nem rendelkező OpenAI reagál a hatóságoknak, az olaszokkal például tegnap ült le tárgyalni. Azt is közölték, hogy dolgoznak azon, hogy kevesebb személyes adattal tréningezzék az AI-rendszereket. A jelentések szerint azonban a többi chatbot is terítéken van a hatóságoknál.

Joe Biden is megszólalt

Az ameikai elnök szerint még később derül ki, hogy az AI veszélyes-e, de fontos, hogy a tech cégek felelősek azért, hogy megbizonyosodjanak a termékeik biztonságosságáról, mielőtt azokat nyilvánosan kiadják. Biden szerint az AI segíthet a betegségek gyógyítása és a klímaváltozás kapcsán is, de fontos megoldani a társadalomra, nemzetbiztonságra és gazdaságra gyakorolt kockázati kérdéseket. Azt Biden szerint később látjuk meg, hogy veszélyes-e az AI, de mint mondta, az lehet.

Bill Gates szerint ez nem old meg semmit

Elon Musk vezetésével rengeteg szakember szólította fel a világot arra, hogy állítsák le az AI-fejlesztéseket átmenetileg, mert az AI veszélyes az emberiségre. Bill Gates szerint ez viszont nem oldja meg a problémákat, jobb lenne arra koncentrálni, hogyan lehet a legjobban használni az AI-fejlesztéseket. Az ugyanis érthetetlen, hogyan működne globálisan egy munkaszünet, azt nehéz lenne betartani, hogyan és miért állna le minden ország.

Gates szerint ezeknek a fejlesztéseknek hatalmas lehetőségeik vannak, de azonosítani kell a kényes területeken. Magát az AI-t olyan forradalminak tartja, mint az internetet vagy a mobiltelefont, és fel lehetne használni az egyenlőtlenségek felszámolására.

Rágalmazó ChatGPT

Egy ausztrál polgármester elindította az első rágalmazási pert a ChatGPT ellen, mert szerinte az nem pontosítja azokat a hamis állításokat, hogy ő börtönben volt vesztegetés miatt.

Nem állnak le, itt van AInstein

Persze mindezektől a fejlesztések még nem állnak le, továbbra is minden nap tucatszám érkeznek az új bejelentések. A Meta például olyan AI-modellt tett közzé, amely egyedi objektumokat tud kiemelni a képekből, az adatcímkék mennyisége pedig a legnagyobb, amit valaha láttak a szakemberek.

Az érdekes és új funkciók, fejlesztések már követhetetlenek, de említést érdemel Ciprus, ahol középiskolai diákok és tanárok összeraktak egy ChatGPT-re épülő robotot, ami a tanulást segíti az órákon. Ennek a neve AInstein.

Az online utazásfoglalással foglalkozó Expedia Group pedig több szolgáltatásában is bevezette az appon belüli ChatGPT-funkciókat, ezek képesek párbeszédet folytatni, majd javaslatot tenni a hotelre, repülésre, úti célokra.

Azóta történt

Előzmények