Megjelent az „igazi” százdolláros laptop

Az olcsó számítógépek gyártására szakosodott Cherrypal nevű cég (melynek alapítója a kifejezetten drága eszközöket kínáló Apple-lel szemben választotta ezt a nevet) kisebb meglepetést okozott a gyártók körében, amikor bejelentették új modelljüket, az Africát, melyet a múlt hét óta 99 dollárért kínálnak. A fejlődő országokba szánt hordozható számítógépre már fogadják a megrendeléseket.

A gyártó honlapja szerint ez a laptop „kicsi, lassú, de elég” („small, slow, sufficient”). Max Seybold, a vállalat alapítója úgy véli, ez a gép végre meghozza az áttörést, és egy piacképes olcsó eszközhöz juthatnak a szegényebb országok lakói is.

Cherrypal Africa

A cég előző termékéből, a Bing nevű, 389 dollárba kerülő laptopból kifejlesztett Cherrypal Africát Windows CE-vel vagy Linuxszal kínálják. Hétcolos, 800 x 480-as képernyője van, mérete: 213,5 x 141,8 x 30,8 mm, s 1,2 kg a súlya. Fogyasztását a lehető legkisebbre igyekeztek leszorítani. A gép lelke egy ismeretlennek számító, olcsó, ARM-alapú kínai processzor (az Ingenic Semiconductor által készített 400 MHz-es XBurst, de más, hasonlóan kedvező árú processzorokkal is készítik), 256 megabájt memóriával, illetve 2 gigabájtos NAND flashtárolóval rendelkezik. A külső csatlakozást egy 802.11b/g wifi, illetve 10/100-as Ethernet biztosítja. Egyéb portjain látszik igazán a takarékoskodás, mivel csak két USB 1.1-es, illetve egy USB 2.0-s csatlakozója van. A 84 gombos billentyűzetet tapipad egészíti ki, emellett SD-kártya-olvasója, mikrofonja és két hangszórója is van.

Azóta történt

  • Tekerd fel a laptopot!

    A koncepció lenyűgöző és hihetetlenül praktikusnak tűnik: a jövője nyilvánvalóan azon múlik, hogy az OLED-technológia elérhető lesz-e megfizethető áron.

Előzmények