Tekerd fel a laptopot!

Nem tekinthető igazán friss hírnek, hogy egy német formatervező cég előállt egy feltekerhető laptop/tablet koncepcióval, egy-két helyen a magyar sajtóban is megjelent már tudósítás róla, sőt nálunk, a Logouton is beszámolt már erről talmida, ám az ötlet annyira érdekes, innovatív, hogy minden esetleges fenntartás mellett is érdemes újra megnézni.

A „jövő egyik fontos eszközének” szánt elképzelés létrejöttét az OLED-kijelzők kialakítása tette lehetővé. (Igaz, viszonylag friss hír, hogy az e technológia prófétájának tekinthető Sony felhagyott a kiváló minőségű, ám igen drága OLED-tévék értékesítésével Japánban.) Koncepciókat azonban lehet gyártani, hiszen sokszor bebizonyosodott már, hogy az elsőre őrültségnek tűnő elképzelések a feltételek megváltozásával meghódították a világot.

Az Orkin Design által felvázolt koncepció is hasonlónak tűnik, még akkor is, ha ma már számtalan olyan terv látott napvilágot, mely a szupervékony, feltekerhető, összehajtható stb. kijelzők előnyös tulajdonságait igyekszik kihasználni. A „Rolltop” a bemutató alapján igen alaposan átgondoltnak látszik: az összehajtható készülék előnyei mellett igen sok egyéb pozitív tulajdonság is megmutatkozik (már persze akkor, ha ezek mind megvalósíthatóak – az ár jelen pillanatban nem érdekes, hiszen a technológiák esetében az igények feltámadása utáni trenddé válás jelentős költségcsökkentéssel jár a további fejlesztések után): a tervezett multifunkciós készülék mind laptopként, mind tabletként működik, 17 colos érintőképernyője van, szkennerként is használható, a tekercsképernyőt hordozó hengerbe van beépítve a hálózati csatlakozó, a portok és a hálózati adapter, tartozik hozzá e-pen – az persze más kérdés, hogy a hardvergyártók vajon hogyan állnának egy ilyen elképzeléshez, hiszen ehhez a megoldáshoz a számítógép alapelemeinek is flexibilisnek kell lenniük, az alaplaptól a CPU-ig; ez nem lehetetlen, de egy teljesen új szemléletet igényel (megoldásként kínálkozhat többek között még az is, hogy vagy a szelvényekbe helyezik el az igen kis méretű elemeket, vagy pedig a fix henger belsejébe).

A gép látványa mindenesetre döbbenetes: erősen emlékeztet az információrögzítés hőskorára, amikor az információhordozót (pergament, papirusztekercset) ugyanabban a hengeres tokban hordták az írnokok, ahol azokat az eszközöket, melyekkel felírták az adatokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények