Az USA kormányától féltik a titkaikat a chipgyártók

Az USA chiptörvénye több olyan kötelezettséget is hoz, ami mellett kevésbé csábítóak a nagy állami támogatások – a dél-koreai gyártók mellett a TSMC is aggódik.

A tajvani TSMC jelezte, hogy már ők is egyeztetnek az USA kormányával utóbbi chiptörvényéről, amely jelentős támogatásokkal és ebből fakadó beruházásokkal pörgetné fel a helyi félvezető-gyártást.

A nagy támogatásoknak azonban több olyan kötelezettsége is van, amely nem tetszik a chipgyártóknak. Többek között meg kell osztaniuk az extraprofitot az amerikai kormánnyal, a jelentkezési folyamat pedig iparági források szerint kiadatja a cégekkel az üzleti titkaikat és vállalati stratégiájukat.

Emiatt nem csak a TSMC aggódik, nemrég Dél-Korea elnöke is jelezte, hogy a helyi chipgyártók (Samsung, SK Hynix, stb.) pontosan emiatt aggódnak.

A tajvani kormány reméli, hogy a részletek nem érintik a két oldal ipari együttműködését és az építési költségeket, míg az USA kereskedelmi minisztériuma szerint ők megvédenek minden bizalmas üzleti információt, az extraprofitot pedig csak a nagyon jelentős esetekben kell megosztani.

A TSMC többek között egy arizonai üzembe fektet be 40 milliárd dollárt. A kedvezményeket egy 52 milliárd dolláros keretből osztják ki.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények