Ezermilliárdot ér a cég, amelyik talán nem is létezik

A Business Insider minapi írása foglalta össze mindazt, amit arról a technológiai vállalatról lehet tudni, akik a tőzsdén június 17-e óta 25 ezer(!) százalékos árfolyam-növekedést produkáltak, így a CYNK Technology piaci kapitalizációja 4,3 milliárd dollár (közel ezermilliárd forint).

Ez a növekedés döbbenetes, főként kevesebb mint három hét alatt, hiszen pl. az Apple 1980, a tőzsdére vitel óta „mindössze” 18 ezer százalékkal növelte részvényei névértékét.

Cynk

De esetleg mégis elképzelhető lenne, valami csoda folytán, hiszen a részvények 10 centről indultak el, hogy most 14,7 dolláron álljanak. Ám vannak itt még gondok, ugyanis roppant nagy kérdés, hogy mivel foglalkozik ez a cég, sőt: léteznek-e egyáltalán.

A honlapjuk leírása szerint a közösségi médiában üzletelnek, mégpedig főtevékenységként azt jelölik meg, hogy „kapcsolatokat” adnak és vesznek – pl. hírességekkel, üzletemberekkel, szakemberekkel. Vagyis ez alapján egy fizetős Facebooknak tűnnek.

A tőzsdei jelentésüket egy olyan űrlapon adták le, amelyet a külföldi cégek szoktak kitölteni, a kontaktcím pedig belize-i. Ennek némileg ellentmond a honlap állítása, mely szerint az adatfeldolgozással foglalkozó céget Nevada államban jegyezték be.

A Yahoo! Finance szolgáltatása szerint a vállalatnak vagyona nincs, az elmúlt három évben bevételük sem volt, csak működési veszteség. Ráadásul a tőzsdefelügyeletnek leadott jelentésük szerint mindössze egy alkalmazottjuk van.

Ha csalás, akkor a legnagyobbak közül való.

Előzmények

  • Átverés az iWiW2

    A nyilvánvalóan adathalász oldalhoz köze van egy igen rossz hírű cégnek, már ez alapján is érdemes elkerülni.

  • 200 000 bitcoint talált a Mt.Gox

    A csődvédelmet kért Mt.Gox rutinszerű ellenőrzése során bukkant a közel 118 millió dollárt érő kriptopénzre. Az eredeti tulajdonosok semmit sem kapnak majd belőle.