Dacol a Nyugattal az MP3-diszkont

A nyugati kiadóvállalatok szemében botránykőnek számító orosz zenebolt, az AllofMP3.com nem tart az ellene most az Egyesült Államokban, egy New York-i szövetségi bíróságon indított pertől. A zeneszámokat fillérekért letöltésre kínáló oldalt üzemeltető Mediaservices egy közleményben így reagált az újabb jogi front megnyitásának hírére: „Az eljárás igazolhatatlan, mert az AllofMP3.com nem New Yorkban működik. A kiadóknak – noha tudják: az oldal törvényesen működik Oroszországban – természetesen elvitathatatlan joga, hogy olyan pert indítsanak, amilyet csak akarnak.”

Amint az ismert, a legtöbb albumot néhány száz forintnak megfelelő összegért kínáló AllofMP3 üzemeltetői szerint a tevékenységük teljesen legális, hiszen egy helyi szervezet – az Orosz Multimédia- és Internettársaság – biztosította a szükséges jogokat a működéshez, már amennyiben a dalokat magáncélra töltik le a felhasználók. A letöltések után pedig egy közös jogkezelő szervezetnek (FAIR) fizetik meg a művészeknek járó jogdíjat – állítják. Egy közlemény arra is figyelmeztetett a weblapon, hogy az üzemeltetők az orosz szabályozásnak megfelelően járnak el, ezért a más országból érkező látogatók cselekedeteiért nem vállalnak felelősséget, és ez véleményük szerint elegendő a nemzetközi felelősségvállalás elkerüléséhez.

A szájton már évek óta próbálnak fogást találni a multinacionális kiadóvállalatok, ám eddig többnyire sikertelenül. Miután az orosz hatóságok semmi kivetnivalót nem találtak annak működésében, idén nyáron a brit lemezipari szövetség kapott jóváhagyást a londoni legfelsőbb bíróságtól arra a tervére, hogy pert indítson az oldal ellen. Később az ügy a nagypolitikai nyomásgyakorlás eszközévé vált: a Nyugat Oroszország WTO-tagságának feltételéül szabta a kalózkodás és különösképpen az AllOfMP3.com elleni fellépést. Washington és Moszkva időközben egy olyan egyezményt is tető alá hozott, melyben utóbbi vállalta a botránykőnek számító szájt korlátozását. Egyelőre azonban a fokozódó nyomás ellenére is zavartalanul üzemel az oldal.

Kapitalista posvány

A kiadók most ezért varrtak újabb pert az üzemeltető Mediaservices nyakába. Az amerikai per vádirata szerint a médiavállalatok által képviselt zenészek dalainak millióit árulják az oldalon engedély nélkül, és egy lyukas garast sem fizetnek a jogokért. „A vádlott komplett üzleti modellje a felperesek exkluzív jogainak kiterjedt megsértése a Szerzői Jogi Törvény és a New York-i törvények szerint” – áll a dokumentumban. A kiadók az oldalról 2006 júniusa és októbere között letöltött 11 millió dal mindegyike után 150 ezer dollár kártérítést követelnek, így összesen 1,65 billió dollárt várnak az orosz vállalattól.

A Mediaservices az elhúzódó jogi huzavona mellékhatásaként egyre inkább a profitot hajhászó, kapzsi kapitalista nagyvállalatokkal szembeni ellenállás ikonjává válik. Azt azonban a céget rendíthetetlen kitartásra buzdító, az ügyet a jó és a rossz örök harcának újabb állomásaként értelmező támogatók a lelkesedés hevében hajlamosak elfelejteni, hogy minden bizonnyal az orosz vállalkozás is csinos profitot tesz zsebre a diszkontáron kínált dalok árusításából.

Azóta történt

Előzmények