Hamis Windowsok előállításával vádolják az orosz vállalkozót


Kalóz a karjaimban...

Precedensértékűnek ígérkezik az a bírósági eljárás, melyben az orosz Lobnyában székelő területi bíróság tegnapelőtt tartott meghallgatást. A CD-forgalmazással foglalkozó Viktor Zudenkov vállalkozót, az Unitehnoplaszt cég általános igazgatóját azzal vádolják, hogy illegálisan készített másolatokat a Microsoft szoftvereiről és ezeket árulta is. Szakértők azt várják a pertől, hogy ha példás (börtön)büntetést elrendelő ítélet születik, az majd mintát ad az Oroszországban igencsak elterjedt kalózkodás elleni fellépéshez, s végre a háborgó nyugati gazdasági köröket is le tudják csillapítani, így legalább a kalózkodás elleni fellépés hiánya nem fogja akadályozni az ország WTO-tagságát. A helyi törvények szerint a szerzői jogi törvény megsértője akár hatéves börtönnel is sújtható.

A rendőrség az illegális „szoftvergyárat” még 2005. november 17-én számolta fel, akkor a helyszínen 375 másolt Windows és Office telepítő CD-t találtak, s a megindított eljárás során most 1,9 milliárd rubel (több mint 70 millió US dollár) kártérítés megfizetésére kívánják kötelezni. Oroszországban ez az első ügy, hogy nem az illegális módon előállított CD disztribútorát vagy vásárlóját vádolják meg, hanem az előállítót.

A Microsoft azt várja, hogy már februárban megszületik az elmarasztaló ítélet, s mivel a nemzetközi politikai és gazdasági nyomás mind jobban szorítja Oroszországot, erre minden esély meg is van.

Helyi szakértők mindazonáltal úgy vélik, hogy a kalózkodás szigorúbb üldözése még nem fogja megoldani az oroszországi kaotikus helyzetet, mivel az illegális másolatok előállítása és terjesztése mindaddig vonzó és jövedelmező üzlet marad, amíg az orosz vállalkozók és gazdasági társaságok számára túlságosan költséges marad a hivatalos verziók megszerzése.

Előzmények