A Dark Web nagyágyúit lőtték ki a rendőrök

A nemzetközi együttműködés keretében hosszú ideig tartó nyomozás után lezártak két olyan feketepiacot, ahol mindent meg lehetett kapni. Az Europol szerint folytatás várható.

Az Europol és a közreműködő társhatóságok ma délután négykor rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be, hogy nemzetközi közreműködéssel lezártak egy nagyszabású akciót, melynek során a „láthatatlan internet”, a főképp alvilági célokat szolgáló Dark Web legnagyobb feketepiacai közül kettőt sikerült kivonniuk a forgalomból, az AlphaBay és a Hansa nevű oldalakat, melyeken többek között kábítószerrel, fegyverekkel, vírusokkal és lopott adatokkal is kereskedtek.

Az Europol képviselője a sajtótájékoztatón közölte, hogy csak az AlphaBay oldalán több mint 250 ezer tétel szerepelt a kábítószer, illetve a mérgező vegyszerek kategóriákban. Az oldalt magát már a hónap elején lezárták.

A nemzetközileg összehangolt akció, melyben az amerikai FBI, a DEA, valamint a holland rendőrség játszott vezető szerepet az Europol szervezésében és támogatásával, mindeddig e téren a legnagyobb méretű és legnagyobb sikerű hatósági fellépésnek számít. A Washingtonban tartott sajtótájékoztatón az Europol vezetője közölte, hogy mára világossá vált, hogy az interneten terjedő nemzetközi szervezett bűnözéssel csak nemzetközi összefogással lehet fellépni, bizonyítja ezt a most lezárult projekt is, majd hozzátette, hogy ez csak a kezdet, több hasonló ilyen akcióra lehet számítani.

Hansa
[+]

A bejelentés szerint a hatóságok információi szerint az AlphaBay volt a legnagyobb bűnözői piactér a Dark Weben, mely a Tor felhasználásával rejtette el a tevékenységeket és a felhasználókat. A leállítás előtt több mint 200 ezer felhasználót regisztráltak, és nagyjából 40 ezer kereskedőt. A piactéren gyakorlatilag minden illegális árut meg lehetett szerezni: kábítószert, fegyvert, mérget, lopott dokumentumokat és identitásokat, malware-eket, hackeléshez szükséges szoftvereket stb. Az AlphaBay 2014-ben jött létre, és a hatóságok becslése szerint az a minimum, hogy azóta legalább egymilliárd dollár értékben cseréltek gazdát az áruk, melyeket bitcoinban vagy más hasonló elektronikus pénznemben könyveltek el. A Hansa hasonlóan nagy piac volt, ezt számították globálisan a harmadik legnagyobbnak.

Fontos megjegyezni, hogy ezzel még nincs vége: a hatóságok bizonyos esetekben, ahol feltárták a vásárlók vagy az eladók személyazonosságát is és a bűncselekmény is olyan súlyú, eljárásokat kezdeményeztek, kezdeményeznek.

Azóta történt

Előzmények