Látványosan növelte a nyereségét a Dell

Erős első pénzügyi negyedévet zárt a Dell, de a piac most sem volt maradéktalanul elégedett. Igaz, a gyorsjelentés publikálását követően szerény emelkedésnek indult a részvényárfolyam, szinte kivétel nélkül mindegyik elemzés az amortizálódó nyereséghányadra és nem az 52 százalékos profitnövekedésre koncentrált.

Az április 30-án véget ért három hónapos időszakban az árbevétel – éves összehasonlításban – 21 százalékkal, 14,87 milliárd dollárra emelkedett, a nyereség pedig 441 millió dollár volt. Gyakorlatilag minden üzletág javított, a PC-forgalom például 13, a notebookforgalom pedig 18 százalékkal nőtt az előző évi adatokhoz képest. Különösen jól teljesített az adatközponti hardverekért (szerverekért és hálózati eszközökért), valamint az IT-szolgáltatásokért felelős divízió, az előbbi 39, az utóbbi 32 százalékkal hizlalta az árbevételét.

„Erős volt az első negyedév, a kereslet javult, főként a vállalati ügyfelek körében” – kommentálta a számokat Brian T. Gladden pénzügyi vezérigazgató. A Dell a riválisainál jobban függ a válság kirobbanása óta visszafogottabb vásárlási kedvet mutató nagyvállalati és állami szektortól, forgalmának 80 százaléka származik innen. A kereslet ebben a szegmens csak most kezd élénkülni.

A szakértők rámutatnak, hogy bár az árbevétel a tavalyihoz képest látványosan nőtt, még mindig elmarad a két évvel korábbi, válság előtti szinttől, holott több rivális – köztük a Microsoft, a HP és az Intel is – rekord- vagy legalábbis a krízis előtti szintet meghaladó forgalomról adott hírt. Ugyancsak rossz hír, hogy a bruttó nyereséghányad – a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – tovább csökkent, 17,6 százalékról 16,9 százalékra. Ezt a vállalat az alkatrészárak emelkedésével magyarázta.

A jelenlegi, második pénzügyi negyedévre csak enyhe árbevétel-növekedést vár a cég.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények