Megállíthatatlan az Apple

iPhone 3GSAz Apple tavaly több negyedévben is rekordnak számító pénzügyi mutatókkal sokkolta a globális gazdasági válság hatásai miatt általában szerényen teljesítő riválisait. Noha a krízis csillapodni látszik, az egyre több lábon álló kaliforniai vállalat nem hagyott fel azzal a szokásával, hogy eminens eredményeivel tegye féltékennyé a piacot. Természetesen a március 27-én véget ért második üzleti negyedév is rekorddöntést hozott.

Az árbevétel az egy évvel korábbi bázishoz mérve 49 százalékkal, 13,5 milliárd dollárra nőtt, a nettó profit pedig közel 90 (sic!) százalékkal, 3,07 milliárd dollárra emelkedett. A Wall Street mindkét mutatót alacsonyabbra várta, nem is kevéssel. A bruttó nyereséghányad – ez a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – éves összehasonlításban 39,9 százalékról 41,7 százalékra nőtt.

Az Apple a negyedév során 2,94 millió Macintosh számítógépet, 8,75 millió iPhone-t és 10,89 millió iPodot adott el – ami rendre 33 és 131 százalékos növekedést, illetőleg 1 százalékos visszaesést jelent. Az elemzőket meglepte, hogy a cég okostelefonja még mindig ilyen ütemű növekedést tud produkálni. Tim Cook operatív vezérigazgató elmondta: a látványos bővülés ugyanúgy köszönhető a meglévő szolgáltatópartnereknek, mint az újaknak, melyekből a negyedévre nyolc jutott. Több országban is szakított a cég az exkluzív megállapodások gyakorlatával, és a tapasztalatok szerint az, hogy több operátor is kínálja a készülékeket, az iPhone-forgalom és a piaci részesedés növekedését hozza. Ennek ellenére változatlanul külön mérlegelik, hogy egy-egy országban melyik a számukra ideális konstrukció – tette hozzá Cook.

Az április elején piacra dobott iPad értelemszerűen még nem szólt bele a második üzleti negyedéves számokba. Cook kérdésre válaszolva azonban elmondta: a készülék nemzetközi premierjét nem gyártási nehézségek, hanem a vártnál jóval élénkebb amerikai kereslet miatt voltak kénytelenek elhalasztani. A vállalat korábban azt közölte: egy hét alatt félmillió iPadet adott el.

A mostani volt az Apple történetében a legerősebb nem év végi – azaz a karácsonyi szezont is magában foglaló – negyedév. A harmadik pénzügyi trimeszterre 13–13,4 milliárd dollár árbevételt és részvényenként 2,28–2,39 dollár profitot vár a cég.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • Látványosan növelte a nyereségét a Dell

    Javuló forgalom, romló nyereséghányad. Változatlanul a vállalati vásárlási kedv beindulását várja a PC-gyártó.

  • Most az Apple következik?

    Több versenyügyi vizsgálat is indulhat az Egyesült Államokban az egyes piacain domináns szereplővé növő vállalat ellen. Célkeresztben az iTunes.

Előzmények