A Microsoft pénze is kellett a Dell megvételéhez

A mai híradások szerint létrejött az egyezség: az alapító tulajdonos Michael Dell egy kockázatitőke-társaság, a Silver Lake segítségével egy 24,4 milliárd dolláros üzlet keretében magánosította a világ harmadik legnagyobb PC-gyártóját. A történtek egyik érdekes eleme, hogy a Silver Lake – a hivatalos közlemény szerint – a Microsofttól kapott kétmilliárdos „kölcsönt” a tranzakció lebonyolításához.

A kivásárlásról már hetek óta szólnak a pletykák, sőt, Michael Dell korábban elismerte, hogy a magánosítás ötlete már 2010 óta napirenden van.

Az új tulajdonosi struktúrára a vállalatvezetés szerint azért van szükség, mivel – bár még mindig a világ vezető vállalatai közé tartozik – a Dell teljesítménye folyamatosan visszaesik, minden szegmensben érezhető a lecsúszás, és a zuhanás megállításához nagy befektetésekre van szükség, mely a magánszférában valószínűleg egyszerűbben történhet meg.

Habár volt olyan időszak, amikor a vállalatot 100 milliárdnál is többre értékelték, a mostani, ennek csak negyedét kitevő ár igen magas egyes szakértők szerint – de mindenképp több, mint a cég piaci kapitalizációja a legutóbbi tőzsdei adatok szerint, bár nem sokkal, mivel a híresztelések nyomán a piac már januárban beárazta a lehetséges kivásárlást, így minimális, a januári értékekhez képest kb. 25 százalékos, az elmúlt napokhoz képest elhanyagolható prémiumra tettek szert a kifizetendő részvényesek.

A tranzakciót várhatóan a 2014-es üzleti év második negyedévének végéig zárják le.

Azóta történt

Előzmények