Diétás wifi a szegényeknek

Nagy ambícióval vágott bele a Green WiFi nevű nonprofit szervezet egy napenergiával működő wifirendszer kifejlesztésébe. Maga az ötlet, az állomások alternatív energiával történő működtetése már nem újdonság: tavaly a Lumen nevű innovációs vállalat már telepített is egy ilyen rendszert a coloradói Boulderben – kiváló napelemekkel, melyek képesek voltak a holdfényből is energiát nyerni. Speciális wifiállomások már kereskedelmi forgalomban is kaphatóak – például az IR Data Corporation forgalmaz ilyeneket –, sőt a sajtó nemrégiben adott hírt arról, hogy egy fejlesztőmérnök, Paul Garrin készített egy szélenergiával működő wifiberendezést is.

A Sun Microsystems két munkatársa által létrehozott szervezet törekvéseit viszont különlegessé teszi, hogy a humanitárius célokból létrehozott fejlesztőcsoport a kész rendszert a fejlődő országok megsegítésére szánja, s kutatásaikat is ez az irány határozza meg. Munkájuk mintegy megoldási kísérlet arra a problémára, melyet a 100 dolláros laptop (OLPC) programjának kritikusai vetettek fel, miszerint a nagy ívű projekt értékét jelentősen csökkenti, hogy a megcélzott országokat hiába terítik be majd az olcsó számítógéppel, ha az elmaradott infrastruktúra miatt a gépek használói nem tudnak majd csatlakozni az internethez.


A wifiállomás egyik prototípusa

Az előzetes becslések szerint 200 dollárba kerülő wifiállomások legfőbb technológiai újítása egy különleges energiaellátási vezérlés. A mérnökök kifejlesztettek egy olyan érzékelők által vezérelt egységet, mely folyamatosan reagál az időjárási körülményekre, s a telep állapotától és az időjárástól függően például automatikusan korlátozza a szabad hozzáférést – ha szükséges, akkor csak az iskolák tanulói és tanára kapnak belépési engedélyt. „Egy intelligens töltésvezérlést hoztunk létre. Diétára fogtuk a routert” – nyilatkozta Marc Pomerlau, a Green WiFi egyik alapítója.

A 10 wattos Shell ST10 napelemet és egy Netgear WGT634U routert tartalmazó állomás harmadik prototípusa a várakozásokat messze meghaladóan jól teljesített az első teszteken, képes volt folyamatos internetkapcsolatot biztosítani 28 napnyi felhős-esős időszakban is. Az egyes állomásokat – melyek a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) kifejlesztett Roofnet mesh hálózatban kapcsolódnak – lehetséges kilométerhez közeli távolságokban elhelyezni, így a megoldás alkalmas lehet az infrastrukturálisan elmaradott vidéki területek lefedésére. Ha készülék a további szükséges teszteken is ilyen jól működik, akkor a fejlesztők Észak-India három iskolájában fogják kipróbálni, hogy tovább tökéletesítsék a rendszert.

Azóta történt

Előzmények