Kadhafi ezredes több mint egymillió olcsó laptopot vásárol

A The New York Times értesülései szerint Líbia állítólag megegyezett Nicholas Negropontéval, a One Laptop Per Child (OLPC) program vezetőjével az iskolásoknak tervezett olcsó, Linuxot futtató notebookok megvásárlásáról. Ha valóban létrejön az üzlet, az körülbelül 250 millió dollárjába fog kerülni Líbiának (a program működtetéséhez szükséges még iskolai szervereket vásárolni, infrastrukturális beruházásokat beindítani, a kiépítéshez és betanításhoz szakértői csoportokat foglalkoztatni is), s feltehetően 2007 közepére tudják a megrendelt mennyiségű számítógépet leszállítani.

Az egyezmény egy nemrég lezajlott személyes találkozó következménye, melynek során Kadhafi ezredes és Negroponte tárgyaltak az OLPC-ről, s arról, hogy milyen módon tudná a részvétel költségeit Líbia finanszírozni.

Az OLPC-projektről már többször kaptak lábra híresztelések, egy-egy szenzációsnak tűnő bejelentést rendre cáfolatok követtek. Annyi bizonyos, hogy Negroponte szervezete már jó ideje folytat tárgyalásokat Argentína, Brazília, Thaiföld és India kormányzatával (igaz, ez utóbbi visszautasította az ajánlatot: „Osztálytermekre és tanárokra van szükségünk, nem játékszerekre” – nyilatkozta az indiai oktatásért felelős kormányzati főtisztviselő). A tervek szerint a gépeket a tajvani Quanta fogja előállítani, s a jövő év elején kezdik meg a sorozatgyártást.

Azóta történt

Előzmények