Digitális könyvtárat akar a Yahoo is

A Yahoo megirigyelte a Google könyvtárprojektje körüli felhajtást, és maga is hozzáfogott irodalmi művek, hang- és képanyagok digitalizálásához. Az internetvállalat azonban tanult riválisa hibáiból, és a szabadon felhasználható munkák mellett kizárólag olyan jogvédett tartalmakat visz számítógépre, melyek esetében a jogtulajdonos kifejezetten kéri ezt. (A Google ezzel szemben az opt-out modellt szorgalmazza, mely csak a digitalizálás után ad lehetőséget a hozzáférés megtiltására vagy korlátozására.)

A Yahoo az Open Content Alliance tagjaként segíti a szervezetet a munkák digitalizálásában. A szövetség könyvtárának gerincét az amerikai irodalom mintegy 18 000 klasszikus műve alkotja majd – olyan szerzők munkáival, mint Mark Twain, Henry James vagy Edgar Allan Poe –, de európai anyagok is kerülnek a gyűjteménybe. Az ingyenesen látogatható online könyvtár már az év végén megnyílik, de a teljes, 18 000 kötetes amerikai gyűjtemény digitalizálásával várhatóan csak 2006 végéig végeznek.

A múlt pénteken az Európai Bizottság is javaslatot tett az európai kulturális örökség – köztük könyvek, filmrészletek, fényképek, kéziratok, beszédek és zene – digitalizálására és megőrzésére. A tervezet véleményezésére a tagországok január 20-ig kaptak időt. Az európai könyvtárprojekt ötletét először – a Google terveire válaszul – Jacques Chirac vetette fel idén májusban.

Azóta történt

Előzmények