Tízezerrel nőtt a digitálistévé-előfizetések száma

Júniusban a legnagyobb magyarországi műsorterjesztők hálózatában az előző havi 1,531 millióról 1,541 millióra nőtt a digitális televízió-előfizetések száma – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) statisztikájából.

A gyorsjelentés tizennégy magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatására épül, és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 86 százalékát fedi le. E szolgáltatók június végén 2,741 millió előfizetést tartottak nyilván. Ez alapján az NMHH úgy becsüli, hogy a mintegy 3,8 millió magyarországi háztartás közül 3,177 millióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás, a fennmaradó több mint 600 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat vagy ingyenesen elérhető műholdas adásokat néznek, vagy nem néznek televíziót.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 56,2 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat az egy hónappal korábbi 55,9 százalék után. A digitális előfizetéseken belül júniusban 609 ezerről 617 ezerre nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma, és 893 ezer volt a műholdas szolgáltatást igénybe vevők száma. A MinDig TV Extra szolgáltatásnak 31 388 előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált hónapban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint az előfizetéssel rendelkező háztartásokon belül a májusi 22,2 százalékról 22,5 százalékra nőtt a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli – műholdas és Hello Digital – előfizetések részesedése júniusban 33,7 százalékon állt, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya pedig tovább csökkent, 44,1 százalékról 43,8 százalékra.

A teljes becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a UPC a piacvezető, piaci részesedése 25,8 százalék, a második a DIGI, amelynek piaci részesedése 22,9 százalék, a harmadik pedig a Magyar Telekom, mely a piac 21,2 százalékét birtokolja.

Azóta történt

Előzmények