Lekapcsol egy analóg adót az Antenna Hungária

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és az Antenna Hungária ma közleményben tájékoztatott arról, hogy az O1-csatornán sugárzó budapesti adót a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsának döntése alapján lekapcsolják. A döntés hátterében az áll, hogy az O1-et a hatóság adatai szerint legfeljebb pár ezer háztartás veszi, mivel Budapest körzetében ugyanarról a helyről két adó sugározza az m1-et analóg módon, az O1 mellett a 41-es is.

Az O1-csatornán – OIRT 1. sz. tévécsatornán – sugárzó budapesti adót augusztus 14-én éjfélkor fogják lekapcsolni. A másik adó révén az érintett területeken az UHF 41-es csatornán lesz biztosított az m1 analóg földfelszíni vétele. A TV2 és az RTL Klub vétele miatt a háztartások és a szolgáltatók jelentős része az m1 vételére a 41-es csatornát használja, ugyanis az RTL a 24-es, a TV2 pedig az 58-as csatornákon sugároz, azaz egy UHF-sáv vételére alkalmas antennával foghatóak. Másrészt a MinDig TV elindulásával az adott körzetekben új, előfizetési díj nélküli digitális földfelszíni vételi lehetőség áll rendelkezésre. Az analóg lekapcsolás végéig ez a lépés mintegy bruttó 300 millió forint megtakarítást eredményez majd az MTVA-nak – közölték.

Az adó lekapcsolása miatt a budapesti Széchenyi-hegyi tévéadó vételkörzetében 36 településen szűnik meg részben vagy egészben az analóg m1-jel vételi lehetősége (ezek listája az AH weboldalán olvasható). Ez azokat érinti, akik e körzetben jelenleg tető- vagy szobaantennás vétellel, előfizetési díj nélkül nézik az m1 műsorát az O1-ről, nem érintettek viszont sem a MinDig TV nézői, sem a kábeltévé- és műholdas előfizetők.

Az érintett, előfizetéssel nem rendelkező lakosok a lekapcsolást követően kétféle módon nézhetik majd az m1-et. Elsődlegesen meg kell próbálniuk behangolni az UHF 41-es csatornát a televízión – erre legtöbb helyen, ahol az RTL Klub vagy a TV2 műsora egyébként is fogható, jó esély van. Ha ez nem sikerülne, akkor alternatív vételi módot kell választani. A havidíjmentes lehetőségek között szerepel a digitális MinDig TV vagy a műholdas közszolgálati adás vételére alkalmas eszközök és készülékek beszerzése, vagy előfizetési szerződés megkötése valamelyik kábeltévés vagy műholdas műsorterjesztő szolgáltatóval. Arra érdemes figyelni, hogy utóbbi esetben a kötelezően nyújtott közszolgáltatói csomag sokszor közel annyiba kerül, mint a nagyobb csatornakínálatú alapcsomag – figyelmeztet a közlemény.

Azóta történt

Előzmények