Üzérkedéssel küzdenek a doménüzérkedés ellen?

A világ egyik legnevesebb doménkereskedő cégét a napokban komoly bírálatok érték a fogyasztóvédők és a versenytársak részéről. A Network Solutions LLC a tesztidőszak után e héten kezdte meg ugyanis azon értékesítési gyakorlatát, mely szerint figyelik az oldalukon a neveket keresőket, s azokat a doméneket, amelyekre ők rákerestek, lezárják, majd négy napot biztosítanak a keresést végzőnek, hogy évi 35 dollárért – ez körülbelül a háromszorosa a szokott áraknak – megszerezze magának, s ha ez alatt az idő alatt az illető nem vette meg, akkor felszabadítják, s bárki megvásárolhatja.

Bár Susan Wade, a cég szóvivője azt állítja, hogy a Network Solutions épp a belterjes kereskedelem, az üzérkedés ellen kíván fellépni ezzel a módszerrel – tehát, hogy ne lehessen tisztességtelen üzletet csinálni abból, hogy kiderítik bizonyos domének várható keresettségét, lefoglalják, majd többszörös áron adják tovább –, ám a cég módszere kísértetiesen hasonlít a megelőzendő gyakorlathoz, s ez komoly aggályokat vetett fel.

A Network Solutions lépését mind a szakmában, mind az internetes fórumokon heves felzúdulás fogadta (Jay Westerdal, a Name Intelligence Inc., a doménrendszerrel foglalkozó cég elnöke egyenesen „aljas trükknek” nevezte ezt a módszert, mellyel szerinte az internet hajnalán egyeduralkodó, ám a konkurencia miatt az utóbbi időben üzletileg nehéz helyzetbe került Network Solutions talpon kíván maradni a doménpiacon).

A heves támadások következtében a Network Solutions szóvivője tegnap már bejelentette, hogy felülvizsgálják az – egyébként a nemzetközi felügyelő-szervezet, az ICANN által előzetesen jóváhagyott – értékesítési rendszert.

Azóta történt

  • Doménbiznisz 2008: a millió dolláros S betű

    Nemcsak a fontos, tartalmas címekért folyik öldöklő verseny, hanem a hasonló, „majdnemolyan” címekért is – s az üzleteket alapvetően befolyásolja a piacvezető Google rangsorolási rendszere.

  • Falusi doménbiznisz

    Szár község jó pénzért átadná a neki alanyi jogon járó internetes címet. Még egyszer: Szár a falu neve.

  • Folyik a versenyfutás az ázsiai internetes címekért

    Február 20. óta bárki benyújthatja az igényét egy .asia végződésű doménre; eddig körülbelül 300 ezer kérelem érkezett.

  • Az oroszoknak orosz domén kell

    Medvegyev elnök azt mondta, mindent meg kell tenni a cirill betűs internetes címek bevezetéséért. Szerencséjére a felelősök már régóta dolgoznak ezen.

Előzmények