Drón ellen antidrón?

A ma már egyre inkább a civil piacot is megcélzó drónok (pilóta nélküli repülő jármű, angol kifejezéssel unmanned aerial vehicle – UAV) fő fejlesztője elsősorban az Egyesült Államok hadserege volt, ám a katonai felhasználás ma már nagyon sok más országban is elterjedt, sőt egyre több helyen igyekeznek saját gépeket is építeni. Épp ezért az USA haderejének vezetői már jó ideje úgy látják, hogy jelenlegi és potenciális ellenfeleik lépései miatt a drónokkal kapcsolatban új stratégiai célt kell kitűzni: meg kell oldani a hatékony védekezést az ellenfelek drónjaival, dróncsapataival szemben.

Erről tanúskodik a főként külügyi kérdésekkel foglalkozó amerikai The National Interest beszámolója, ahol a US Army Research kutatási terveit ismertetik. Ezek szerint egy olyan fegyver kifejlesztése a cél, amely képes mind a drónrajok felderítésére, mind a megsemmisítésükre: a fegyver(rendszer) legyen alkalmas „… megzavarni [az UAV-ok] automatikus repülésirányítását és navigációs képességeit vagy pedig […] be tudja fogni célként egy távirányítású fegyver (Remotely-Operated Weapon Station – RWS) vagy más eszköz, esetleg nehézfegyver számára” – szerepel a projektcélt meghatározó javaslatban. Az alapjavaslat szerint a felderítő és megsemmisítő rendszer eszközeit harcjárművekre vagy egyéb járművekre telepítenék, de szerepel annak a lehetősége is, hogy esetleg UAV-okra, ami felveti a „gépek háborújának” egyfajta lehetőségét: drónok drónok ellen.

Common Remotely Operated Weapon Station (CROWS) from PEO Soldier on Vimeo.

Ám az még nagy kérdés, hogy egy ilyen fegyver, fegyverrendszer milyen alapon működjön, a dokumentumban csak javaslatok szerepelnek. A felvetett technológiák között szerepel a rádiós érzékelés, illetve rádiózavarás, esetleg az ellenséges drón és az irányítói közötti rádiókommunikáció lehallgatása, majd az irányítóközpont megsemmisítése. Mivel az USA és Izrael előrehaladott kutatásokat folytat a lézerfegyverek terén (hadsereg: High Energy Laser Mobile Demonstrator, illetve haditengerészet: Laser Weapon System – LaWS), elképzelhető, hogy a megsemmisítésre ezt is bevetik. A lap elemzése szerint azonban a lézerfegyverek alkalmazhatóságáig még sok évnek kell eltelnie, valamint ezek a fegyverek roppant érzékenyek a környezeti hatásokra, így a fő irány jelenleg az, hogy a drónrajokat vagy rádiózavarással, vagy hagyományos fegyverekkel, géppuskákkal, illetve ágyúkkal állítsák le, semmisítsék meg.

A legolcsóbb és legegyszerűbb az „antidrón” harcmodor lenne a javaslat szerint, amikor saját repülő járművekkel küzdenének az ellenséges drónrajok ellen, de ennek egyelőre csak a koncepciója létezik, tényleges ötletek a megvalósítására még alig születtek.

Azóta történt

Előzmények

  • Hiányzó szoftver miatt nem tud lőni az amerikai csodagép

    Újra fellángolt a vita az F-35-ösök körül, amikor kiderült, hogy a szoftverfejlesztés lassúsága miatt a gépágyú csak 2019-ben lesz használható.

  • Az Amazon elvinné az USA-ból a drónfejlesztését

    A vállalat lassúnak tartja az engedélyeztetési eljárás, mivel ők minél hamarabb szeretnék megkezdeni a teszteket, hogy a tervezett 2015-ös indulás ne kerüljön veszélybe.

  • A drónokat lelövik ugye?

    Kínában igen. Méghozzá akár két kilométeres távolságból is. A Kickstarteren eközben drónriasztóra is kalapoztak, mindeddig sikertelenül.

  • Várakozási légtér

    Dicséretes, hogy az adatvédelemmel foglalkozó hatóság valószínűleg még időben megkezdte a felkészülést a robbanás előtt álló „drónhelyzet” kezelésére, ám ajánlásával kapcsolatban felmerülnek kérdések.