Drónok telepíthetik újra az erdőket

A Biocarbon Engineering drónokat használna az erdőirtások ellenszereként, éves szinten egymilliárd fát is ültetnének. Jelenleg nagyjából 26 milliárd fát irtunk ki világszerte, viszont csak 15 milliárdot ültetünk helyettük. A drónokkal történő újratelepítés nem csak olcsóbb, sokkal gyorsabb is a jelenlegi módszereknél.


A hidrogél kapszulák segítik az életbenmaradást [+]

A kézi ültetés lassú és drága, Lauren Fletcher szerint az egyetlen mód ennek kiváltására a drónok alkalmazása. A korábban a Lockheed Martin és a NASA alkalmazásában is álló légköri, óceáni és bolygófizikával foglalkozó mérnök olyan eljárást dolgozott ki, ami a levegőből szórt száraz magvaknál is hatékonyabb: egyrészt a drónokkal először berepülik a környéket és kiválasztják a megfelelő helyszínt a rehabilitációra, majd két-három méterre a földtől  függőlegesen kilövik a hidrogél hüvelybe helyezett, csíráztatott magokat.

Telepítési útvonal
Telepítési útvonal [+]

Fletcher nem tagadja, hogy a kézi vetés a legbiztosabb megoldás, de az apró quadrokopterek sebességben verhetetlenek. Számításai szerint két kezelő 36 000 fát is ültethet mindössze egyetlen nap leforgása alatt, természetesen több drónt irányítva, ezzel az egy fára eső ültetési költség a hagyományos eljárások 15 százalékát teszik majd ki.

A kísérleti projekt felkeltette az Egyesült Arab Emirátusok érdeklődését, a Drones for Good kezdeményezés keretében hamarosan élesben is kipróbálják a rendszert, a BioCarbon pedig azt várja, hogy a nyár végére kereskedelmi forgalomba is kerülhet az addigra kipróbált és tökéletesített ültetési eljárás.

Azóta történt

Előzmények

  • Hol tartanak ma a kommersz drónok?

    Sokat beszélünk róluk, de tudjuk valójában mire képesek a boltban kapható, jobb megoldások?

  • Skynet: készül egy újabb komponens

    Akár vállról is indítható, rajban repülő drónokon dolgozik az Amerikai Haditengerészet.

  • Drón ellen antidrón?

    A pilóta nélküli repülők egyre szélesebb körű elterjedését kihívásként értékelik az amerikai hadseregben, és már dolgoznak a védekezési megoldásokon.

  • Várakozási légtér

    Dicséretes, hogy az adatvédelemmel foglalkozó hatóság valószínűleg még időben megkezdte a felkészülést a robbanás előtt álló „drónhelyzet” kezelésére, ám ajánlásával kapcsolatban felmerülnek kérdések.