E-közigazgatási portál Egerben

Az országban az elsők között valósult meg e-közigazgatási rendszer Egerben, amelyet dr. Nagy Imre polgármester és dr. Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója adott át. A vezérigazgató a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta: a projekt kiemelkedő fontosságú, hiszen egy teljes kistérség lakossága számára ez az első kézzelfogható eredménye az EU támogatásoknak. Eger városa úttörő szerepet vállalt a közigazgatási szolgáltatások megújításában, s ezáltal vonzó befektetési térséggé vált, elősegítve a regionális kiegyenlítődést.

Eger önkormányzata a GVOP 2004. évi kiírásában pályázott az önkormányzat információszolgáltató tevékenységének fejlesztésére, amely pályázatot el is nyerte. Az ennek alapján kiírt közbeszerzési tendert a HP Magyarország nyerte meg nevesített alvállalkozóival, a Minor Holding Rt.-vel, Geoview Kft.-vel és a Delta Elektronik Műszaki Kft.-vel közösen. A szerződéskötésre és egyben az EGORA nevű projekt indítására 2005. január 7-én került sor.

Eger városa a projekt megvalósításával kettős célt kívánt elérni: Az egyik a helyi és kistérségi lakosság és a vállalkozások tájékoztatása és kiszolgálása elektronikus úton, az ügyintézés egyszerűbbé, kényelmesebbé és nyomon követhetővé tétele. A másik cél az önkormányzat – képviselőtestület, polgármesteri hivatal, önkormányzati intézmények – működésének elektronikussá tételével hatékonyabb és gazdaságosabb működési mód megteremtése.

A lakosság számára legszembeötlőbb változás a városi portál (www.eger.hu) megújulása. Az átalakult portál a város mindennapi életével kapcsolatos eseményeken és turisztikai információkon túl lehetőséget teremt arra, hogy az állampolgárok bizonyos ügyeiket elektronikus úton intézhessék. Ehhez a portálon keresztül kezdeményezni kell a regisztrációt, amelyhez mindössze egyszer kell az Okmányirodába személyesen befáradni. A rendszer a hivatalban telepítendő számítógépeken kívül elérhető lesz nyilvános terminálokról is, amelyek lehetővé teszik az otthon vagy munkahelyen számítógéppel nem rendelkező lakók és vállalkozások számára is a magas szintű szolgáltatások igénybe vételét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények