E-ügyintézés a szakképzés vizsgarendszerében

Az elektronikus ügyintézés mára újabb lendületet kapott a számítógépes nyilvántartás bevezetésével és a szakmai vizsgákra vonatkozó vizsgaösszesítő adatszolgáltatások továbbításának elektronizálása folytán. A már közel két éve működő új infrastruktúra kialakítására és a vizsgaösszesítő adatok elektronikus aláírással történő hitelesítésére kiírt nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes NetLock Kft. és partnere, a Program Produkt Kft. jó munkát végzett: mára az elektronikus aláírás alkalmazásával jelentősen felgyorsult és egyszerűbbé vált a vizsgaösszesítő adatszolgáltatások beküldési folyamata, a vizsgaszervezők pedig mérhető posta- és papírköltséget takaríthatnak meg. Lényeges szempont, hogy az elektronikus aláírással hitelesített vizsgaösszesítő adatszolgáltatások bármikor visszakereshetők, ellenőrizhetők – nem beszélve a biztonságos és kis helyigényű elektronikus tárolásról.

Kizárólag elektronikus úton

Az adatküldés – mely a 2005. július 1-jét követően szervezett szakmai vizsgákra vonatkozik – mind az iskolai rendszerű, mind az iskolarendszeren kívüli szakmai képzést lezáró szakmai vizsgák, illetve valamennyi OKJ szerinti szakképesítés szakmai vizsgáját követően kötelező, mind a 21 szakmacsoport vonatkozásában. A rendelet előírja, hogy a központi nyilvántartáshoz megküldendő adatokat kizárólag elektronikus úton, legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott dokumentumként kell eljuttatni a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI) részére, mégpedig a vizsga befejezését követő harminc napon belül. A vizsgaösszesítő elektronikus űrlapok elektronikus aláírással való hitelesítését az NSZFI által biztosított NetLock eszköz végzi, a vizsgaszervezők munkáját pedig a NetLock kedvezményes VizsgaCsomagja támogatja.

A kialakított rendszer egy országos vizsganyilvántartás, mely az ország egész területére vonatkozóan a szakmai képzés lezárását követő szakmai vizsgákkal kapcsolatos statisztikai adatokat tartalmazza, mely végső soron a szakképzéssel kapcsolatos kormányszintű döntés-előkészítéshez tud adatokat szolgáltatni.

Webes felület és segédprogramok

Az NSZFI honlapján rendelkezésre áll egy webes felület, ahol az aláírt dokumentumokat a vizsgaszervezők el tudják juttatni a feldolgozói felületre, valamint két segédprogram, melyből az egyik a képző intézményeknek a vizsgaszervezők felé történő adatküldését biztosítja, míg a másik azon „óriás vizsgaszervezőknek” nyújt segítséget, akik évente több ezer vizsgát szerveznek és már bizonyos informatikai háttérrel rendelkeznek. Utóbbiaknak lehetőségük van arra, hogy saját rendszerükből átkonvertáljanak adatokat a segédprogramba. A legalább fokozott biztonságú aláírással ellátott dokumentumok a feldolgozói programba kerülnek, ahol az ellenőrzéseket követően megtörténik azok elfogadása. Minden értesítés automatikus e-mail formájában történik.

Az adatok feldolgozását követően kereshető formában egy „Virtuális irattár” áll a felhasználók rendelkezésére, valamint szakminisztériumonként megtekinthetők az adatok, ahol a legapróbb részletekig elemzést ad a rendszer.

A digitális aláírások beszerzése lassító tényező

A rendszer időben rendelkezésre állt az adatszolgáltatások fogadására, biztonságosan és kiválóan működik. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vizsgaszervezők nem idegenkednek az elektronikus adatküldés módszerétől, inkább az a probléma, hogy bár az intézet honlapján 2005 áprilisától a megfelelő tájékoztatás olvasható volt, a vizsgaszervezők elodázták a digitális aláírások beszerzését, nem számolva azzal, hogy a hitelesítés szolgáltatóknak időre van szükségük az igények kielégítésére.

Merevlemezre és chipkártyára is kérhető kulcspár

A NetLock Kft. a vizsgaösszesítő lapok megküldésének sajátosságait figyelembe véve állította össze kétféle VizsgaCsomagját, amely tartalmaz minden olyan elemet, ami az elektronikus hitelesítéshez szükséges. A két VizsgaCsomag közötti különbség az, hogy az Alap VizsgaCsomagnál az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges kulcspár a számítógép merevlemezén, míg a Biztonsági VizsgaCsomag esetén a kulcspár egy chipkártyán kerül tárolásra. A chipkártya használata magasabb biztonsági fokozatot jelent, mert az csak PIN-kóddal együtt használható. További előnye, hogy teljes mobilitást tesz lehetővé, így segítségével nem csak egy adott gépen lehet elektronikusan aláírni.

A csomagok által tartalmazott fokozott biztonságú személyes aláíró tanúsítványok személyhez kötődőek. Az aláírás jogának átadása tilos, éppen ezért célszerű egy intézménynek legalább két személy részére beszereznie a tanúsítványokat. Alap VizsgaCsomag igénylése esetén a tanúsítványok a szükséges azonosító dokumentumok NetLock Kft.-hez történő megérkezését és a díj kiegyenlítését követő rövid időn belül elkészülnek. A Biztonsági VizsgaCsomagnál ez az idő átlagosan két hét.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet a NetLock Kft.-t választotta az elektronikus formában beérkezett szakmai vizsgák adatszolgáltatásainak hitelesítéséhez, mert így további lépéseket tehetünk az elektronikus ügyintézés elterjesztése érdekében” – mondta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója.

Azóta történt

Előzmények