Az európai vállalatok digitalizáltsága még mindig elmarad az amerikaiak mögött

A koronavírus-járvány teremtette helyzet a szakértők szerint lökést adhat az ipari digitalizációnak.

Az Európai Befektetési Bank (EBB) évente kiad egy több mint tízezer, mindenféle méretű vállalkozást felmérő jelentést, melyben a vállalkozások általános állapotát tekintik át, különös tekintettel azok befektetési tevékenységére – az országadatokat, valamint az EU-átlagokat tartalmazó riportban összehasonlításként és indikátorként az USA vállalkozásainak hasonló adatait is feltüntetik.

Az idei jelentésnek különös hangsúlyt adott a koronavírus-járvány, mely az elmúlt hónapokban az egész világon előtérbe helyezte a digitális megoldásokat, technológiákat, gyakorlatokat, termékeket és szolgáltatásokat. Épp ezért a jelentés készítői kiemelik, hogy a vállalati digitalizáció ma már nem egyszerűen lehetőség, hanem sok esetben ma már létszükséglet a versenyképesség fenntartásához.

A riport legfontosabb megállapítása és következtetése, hogy az európai országok többsége – így maga az EU is – a legtöbb ágazatban elég jelentős mértékben le van maradva az üzleti digitalizáció terén az USA-hoz képest – mindössze négy európai ország haladja meg az USA átlagát: Dánia, Hollandia, Finnország és Csehország.

EBB
[+]

Debora Revoltella, az EBB vezető közgazdásza a jelentést kommentálva elmondta, hogy a változáshoz és a fejlődéhez feltétlenül szükség van a digitalizációba történő befektetések strukturális akadályainak politikai elhárítására, emellett elengedhetetlen képzési programok indítása mind a menedzsmentek, mind a munkavállalók részére – mindezt a jelenlegi járvány felgyorsíthatja.

Komoly gond az is, Európában a vállalkozások sokkal kisebb része teljesen digitális, mint az USA-ban, és egyes szakterületeken különösen nagy a lemaradás (pl. az építőiparban 21 százalékpontos a különbség – 40, illetve 61 százalék a digitalizálásba fektető cégek aránya).

A riport készítői felhívják arra a figyelmet, hogy adataik szerint a digitális megoldásokat alkalmazó vállalatok teljesítménye jobb és dinamikusabb, munkájuk hatékonyabb, innovatívabb és kiforrottabb vezetési gyakorlatot mutatnak, így eredményességük folytán magasabb fizetést is tudnak nyújtani.

Fontos azt is megjegyezni, hogy minél nagyobb egy vállalat, annál könnyebben kezdik meg a digitális technológiák használatát: az EU-ban a tíz főnél kevesebb embert foglalkoztató cégeknek csak harminc százaléka alkalmaz digitális megoldásokat, míg a 250 főnél több embert alkalmazó vállalatoknál ez az arány már 79 százalék – ebből a szempontból Európa kedvezőtlen helyzetben van, mivel itt hagyományosan a kkv-k dominálnak.

A jelentés országokra lebontott táblázataiból kiderül, hogy üzleti, ipari digitalizáltság terén Magyarország a középmezőnybe tartozik, de minden szegmensben az uniós átlag alatt teljesítünk – egyetlen kivétel van, az IoT használata az ipari termelésben. A munkaerő-piaci felmérésből azt emelik ki a jelentés készítői, hogy a magasan digitalizált cégeknél a fizetés jelentősen elmarad az európai átlagtól, illetve, hogy Magyarországon óriási gond a képzett munkaerő hiánya minden szegmensben.

EBB
[+]

Azóta történt

Előzmények