Az EU újra nekifut a nagy tech cégek adatkezelési szabályozásának

Egy évek óta, egyre nagyobb erővel feszítő problémát kellene megoldani, de az EU nem a gyorsaságáról híres.

Mivel már évek óta forró téma, hogy az Európában is tevékenykedő nagy multinacionális tech vállalatok adatkezelési gyakorlata számtalan felszólítás után sem eléggé átlátható, az EU-ban megindult egy törvény-előkészítési folyamat (Digital Services Act), mely többek között ezt a területet is szigorúbban szabályozná.

Ám ez az előkészítő munka a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt félbeszakadt.

De úgy tűnik, most felveszik a leejtett fonalat, ugyanis a Financial Times értesülései szerint folytatódik a folyamat, mivel – név szerint nem említett – vezető tisztviselők úgy nyilatkoztak, hogy elengedhetetlenül szükségesek új szabályok, ugyanis az EU-nak gyakorlatilag nincs betekintése a Google, a Twitter vagy pl. a Facebook adatkezelési gyakorlatába: jelenleg nincs más lehetőségük, egyszerűen el kell fogadniuk azt, amit ezek a vállalatok mondanak arról, hogy mit gyűjtenek és az adatokat mire használják fel.

A Financial Times forrásai szerint az elképzelést teljes mellszélességgel támogatják az ügyben érintett vezetők, így Thierry Breton, a belső piacokért felelős biztos, Věra Jourová, a jogérvényesülésért felelős alelnök, valamint Margrethe Vestager, a digitális korszakért felelős ügyvezető alelnök, akik az elmúlt hetekben aktívan szorgalmazták a szigorúbb fellépést.

Azt ugyan elismeréssel fogadták, hogy a járvány kiterjedése óta a nagy internetes cégek igen aktívak és hatékonyak voltak a félrevezető, káros tartalmak, hamis hírek kiszűrésében és eltávolításában, ám – jegyezte meg Alex Saliba EP-képviselő, az új internetes szabályok kidolgozásának vezetője – épp ez mutatja, hogy ezek a vállalatok képesek az eddigieknél többet is tenni.

A Financial Times mindenesetre megjegyzi, hogy az EU ugyan nekilát a két évtizede változatlan internetes szabályok átdolgozásának, ám az unió eddigi működését tekintve ez valószínűleg igen lassú folyamat lesz: vélekedésük szerint legalább két év, míg az új szabályokat elfogadják, és ezek után szinte biztos, hogy még évek telnek el, amikorra ezek hatályosak is lesznek.

Azóta történt

Előzmények