Egy lépéssel közelebb a PeopleSofthoz az Oracle

Elutasította a San Franciscó-i kerületi bíróság az USA igazságügyi minisztériumának azon keresetét, amely megakadályozta volna, hogy az Oracle bekebelezze a PeopleSoftot.

Az illetékes amerikai szövetségi bíróság szerint a trösztellenes hatóságok túlságosan szűken értelmezték a vállalatirányítási szoftverek (enterprise resource planning, ERP) fogalmát, és ezért nem tudták bizonyítani, hogy az Oracle PeopleSoftra tett felvásárlási ajánlata versenyellenes volna. A két cég egyébként az évi 75 milliárd dollár értékű ERP-piac második és harmadik legnagyobb szolgáltatója. Az üzlet értéke 7,7 milliárd dollár lenne – derül ki a The Economist összefoglalójából. A PeopleSoft menedzsmentje az Oracle több ajánlatát elutasította az elmúlt hónapokban, mondván, hogy a vevő túl keveset ajánl a cégért, illetve, hogy a versenyhatóságok úgysem hagyják jóvá az egyesülést. Az utóbbi érv ereje most csökkent – kérdés, hogy az EU versenyhatósága hogyan dönt, illetve hogy az USA igazságügyi minisztériuma fellebbez-e.

Kérdés, hogy mely vállalatok lennének a felvásárlók a vállalati szoftverek piacán zajló konszolidációban. Az SAP bármely ilyen irányú lépése versenyjogi aggályokat vetne fel, az IBM bizonyára nem kockáztatná az ERP-piacra lépéssel mai helyzetét, nevezetesen, hogy az összes érintett vállalkozás infrastruktúra-beszállítója, a Microsoft szemet vetett ugyan az SAP-re, de ezzel azonnal kiváltotta a versenyhatóságok rosszallását. A konszolidáció valószínűleg folytatódni fog – felvásárlási célponttá válhat a Siebel Systems, a BEA Systems, a Lawson Software és mások –, a vezető cégek között azok tudnak tartósan megmaradni, amelyek valamilyen speciális iparágban képesek borsot törni a nagyok orra alá, illetve rendelkeznek olyan globális termékkel és infrastruktúrával, amellyel ki tudják szolgálni azokat a középvállalatokat, amelyeket nem szereznek meg a piacvezetők.

Szakértők szerint ha az Oracle felvásárolná a PeopleSoftot, azzal csökkentené a különbséget közte és az ERP-piac vezető nagyvállalata, az SAP között (az előbbi cégek együttes árbevétele mintegy ötmilliárd dollár, az utóbbié körülbelül nyolcmilliárd). Emellett megszerezné a PeopleSoft humánerőforrás-modulját és riválisa teljes ügyfélbázisát. (Ez utóbbi Larry Ellison Oracle-vezér elismert célja.) Az Oracle többször hangsúlyozta, hogy idővel mindenképpen csak saját szoftvereit szeretné megtartani.

Ha a fúzió létrejönne, akkor az SAP és az Oracle mellett minden más ERP-cég árbevétele kevesebb lenne, mint 500 millió dollár – a tavalyi harmadik helyezett Microsoft Business Solution 600 milliós forgalma négy különböző szoftvert takar, s ugyanez igaz a negyedik SSA Globalra is –, az első ötöt a svéd IFS zárná mintegy 350 millió dollár árbevétellel. A Microsoft nem igazán tudna felzárkózni a vezető páros mellé, mivel a világ vezető nagyvállalatai szinte teljes egészében megtalálták ERP-szállítójukat, a középvállalati szektor pedig egymaga nem képes az előbbihez hasonló nagyságrendű piacot generálni.

Azóta történt

Előzmények