Egyetlen másodperc alatt állt a földbe az ethereum árfolyama

Sokan spekulációt, vagy egyenesen csalást gyanítanak. Sok százan jártak pórul, mások pedig hatalmasat kaszáltak.

Az egyik virtuális pénz tőzsdéjén, a Coinbase által üzemeltetett GDAX-on (Global Digital Asset Exchange) állt a földbe nagyjából egyetlen másodperc alatt az egyik legismertebb bitcoin alternatíva, az ethereum. 319 dollárról 10 centre zuhant az árfolyam szerda este.

A problémát az automatizált kereskedelem okozta, valaki eladásra kínált egy nagyobb összeget, amitől hirtelen esett egyet az árfolyam, a beállított limiteknek köszönhetően pedig több mint 800 "veszteségminimalizáló" algoritmus kezdte árulni az ethereumtulajok digitális pénzét. Ezzel egy pillanat alatt akkora kínálat robbant be a piacra, ami 10 centig törte le az árat. Ekkor persze beindultak a vásárlóalgoritmusok is, pár perccel később az árfolyam nagyjából stabilizálódott.


[+]

A fórumokon és közösségi oldalakon az eset csalódott vesztesei a GDAX-ot hibáztatják, de a tőzsde vezetője, Adam White tagadja, hogy manipuláció lett volna az árfolyamingadozás mögött. „Az elsődleges vizsgálatok alapján nincs jele illegális tevékenységnek, vagy felhasználói fióklopásoknak. Megértjük, hogy az eset sok ügyfelünket rosszul érintett, de az eladó-értékesítő motor az előírtaknak megfelelően működött” – írják a hivatalos blogon.

Míg további vizsgálatok lesznek az ügyben, White azt máris leszögezte, hogy a tranzakciók nem vonhatók vissza, azok véglegesek. Az egyik kereskedői fórumon akadt olyan, aki képernyőképet mutatott arról, hogy valaki 10 centre állította be az algoritmusát, ezen az áron vásárlási szándékkal 3800 ethereumra. Amennyiben a kép valódi, az azt jelenti, hogy 380 dollárt fizetett és a pár perc alatt visszaálló árfolyamnak köszönhetően ennyi idő alatt dollármilliomossá vált.

Ha a kép valódi, valaki 380 dollárért vett egymilliót érő ethereumot
Ha a kép valódi, valaki 380 dollárért vett egymilliót érő ethereumot (forrás: StockTwits, John Demasie) [+]

Az ethereum az egyik legjobban teljesítő kriptopénz, egyéves viszonylatban 4100 százalékkal ért többet csütörtök reggel, mint tavaly ilyenkor. Az incidens mindenesetre rávilágít a virtuális pénzpiac sebezhetőségére, ahol párszáz értékesítő automatikus beállítása a földbe tudja döngölni az árfolyamot. Van még hova fejlődni, és sokat kell tanulni a hagyományos tőzsdéktől.

Azóta történt

Előzmények