Paks pont kiszolgálná a bitcoinbányászokat

Rengetegen foglalkoznak a kriptopénzzel, ez hatalmas mennyiségű áramigénnyel is jár. Az ethereum bányászata annyi energiát igényel, mint Moldova.

Ahogy arról a Prohardveren már beszámoltunk, a kriptopénzek bányászata erősen kihat a hardverpiacra, a jelenleg legnépszerűbb, VGA kártyával bányászható pénz (ethereum) a videókártyák és az alaplapok megszokott elérhetőségét is befolyásolja. Ha ehhez hozzávesszük a célhardverrel dolgozókat, akik elsősorban "bitcoint számolnak", nagyon érdekes statisztikákhoz juthatunk.

Mivel a bányászat sosem látott mértékeket öltött, mostanra a két kriptopénzzel kapcsolatos áramfogyasztás is az egekbe szökött. A jelenlegi állapot szerint a bitcoinbányászok 14,54 TWh (TeraWatt-óra), míg az ethereumbányászok 4,69 TWh fogyasztásért felelősek éves viszonylatban, ha nem bővül tovább a szektor. Ez azt jelenti, hogy a Paksi Atomerőmű pont ki tudná szolgálni a bitcoinbányászokat.

Az ethereumot bányászók közössége majdnem annyi áramot használ, mint a százhuszadik legáramigényesebb ország, a 3,5 milliós népességű Moldovai Köztársaság, a bitcoin esetében pedig valahol Mozambik és Türkmenisztán között áll a mutató. Ha összeadjuk a kettőt, a bányászok Szíriánál is több áramot fogyasztanak, írja a TechPowerUp.

Azóta történt

Előzmények