Egyszerűbb beszámolókészítés

A Microsoft lett az első olyan vállalat az Egyesült Államokban, amely éves pénzügyi beszámolóját XBRL-formátumban nyújtotta be: a technológia révén a vállalati pénzügyi jelentések kezelése olyan egyszerűvé vált, mint a vonalkód-leolvasás.

Kevesebb mint egy évtizeddel ezelőtt számos vállalkozásnak és szervezetnek kellett szembenéznie az egyre jelentősebb problémával: hogyan lehet a különböző adatformátumokban készített adatokat megosztani az egymástól eltérő informatikai rendszerek között. Az XML kilencvenes években történt bevezetése óta nagy előrelépéseket hozott e kérdés kezelésében, szabványos, mégis rugalmas lehetőséget biztosít a közös adatok kialakítására, a formátum és az adatok egyaránt online formátumban történő megosztására.

Mostanára az XBRL (Extensible Business Reporting Language – bővíthető üzleti beszámolókészítési nyelv) az XML-re épülő beszámolószabványként segít csökkenteni a cégek által a pénzügyi jelentések elkészítésére és továbbítására fordított időt és más erőforrásokat. A Microsoft az XBRL szabvány egyik legelső támogatójaként a múlt hónapban kiszélesítette a szabvány támogatását.

Előzmények