E-számla: minden világos

2006. január 1-től három nagy beszállító és két áruházlánc vezeti be az elektronikus számlázást. A bejelentéshez kapcsolódóan a szabályozók, felhasználók és a felügyeleti szerv előadást tartott a jelenlegi helyzetről, az ECR Hungary (Efficient Consumer Response), a Magyar Gépjárműipar Szövetség és az APEH közös munkájának eredményeiről.

A nagyok készen állnak

Az előadók között volt Skopp Stephan, a Master Foods vezérigazgatója is, aki ismertette az Amerikai Kereskedelmi Kamara számításait az elektronikus számlázáshoz kapcsolódóan. Ezek szerint a papíralapú számlák kibocsátása, elküldése, befogadása, feldolgozása meghaladhatja a 100 forintot is, azonban elektronizálással ez a költség akár a harmadára is csökkenthető. E számítási eredmények összecsengenek az Európai Bizottság jelentésében leírtakkal, illetve más elemzésekkel is (például SAP), amelyek szintén 60-70 százalékos költségcsökkenést jósolnak.

„Az ECR célja a lehető legjobb érték, szolgáltatás és termék biztosítása a fogyasztó részére. Jobban, gyorsabban, kevesebb költséggel.” – áll az ECR Hungary honlapján, mely szervezet az FMCG (Fast Moving Consumer Goods) iparág jelentős szereplőit gyűjti össze (kereskedőket és szállítókat egyaránt), mint például a Metro, Tesco, Auchan, Drogerie Markt, Unilever, Henkel, Nestlé, Master Foods óriáscégeket. Az EDI (Electronic Data Interchange) rendszerek és az XML szabványokon alapuló üzenetek állnak e szövetség kutatási, szabályozási folyamatainak középpontjában jelenleg.

A Magyar Gépjárműipari Szövetség 2005. októberében 24 aktív taggal rendelkezett. Az APEH honlapja szerint az autóipar adja a magyar ipari termelés 14 százalékát, a teljes magyar export 23 százalékát, ezért a mostani bejelentés jelentős lépésnek számít az elektronizált és automatizált üzleti folyamatok, illetve az elektronikus aláírás elterjedése érdekében.

Egyszerűsödik az adóellenőrzés is

Az elektronikus számlázásnál az APEH többek közt azt fogja ellenőrizni, hogy megvannak-e a számla kötelező elemei, EDI rendszerű számlázásnál a felek kötöttek-e előzetesen írásbeli megállapodást (fokozott biztonságú elektronikus aláírással történő e-számlázásnál csak szóbeli megállapodásra van szükség), megvan-e a belső szabályozás és a kapcsolat a számlázás és a könyvelés között. Az elektronikus számlákat a jogszabály szerint elektronikus formában kell megőrizni – közölte Kovács Ferenc, az APEH adójogi főosztály főtanácsosa. Az elektronikus számlázás rendszeréről, módjáról és feltételeiről pontos és részletes tájékoztató az APEH honlapján érhető el.

Mérföldkő a hazai elektronikus adminisztrációban

A két szövetség tagjai már elérhetik azt a kritikus tömeget, amelynek véleményére az elektronikus aláírás majdani, szélesebb körű felhasználhatóságának szabályozásánál, az elektronikus aláíráshoz kapcsolódó szolgáltatások beindításánál érdemes lesz figyelni.

Szabó Áron

Azóta történt

Előzmények