Eladják a Skype-ot?

Az Ebay ma fogja bejelenteni, hogy eladja a Skype-ot, a vevő pedig egy magánbefektetői csoport lesz – írja a New York Times nevük elhallgatását kérő bennfentes forrásokra hivatkozva. A lap szerint a több mint 480 millió regisztrált felhasználóval rendelkező VoIP- és üzenetküldő alkalmazást megvásárló team tagja lesz a Netscape-alapító Marc Andreessen által két hónappal ezelőtt gründolt Andreessen Horowitz kockázatitőke-befektető társaság, valamint a londoni Index Ventures, amely a vállalkozás születésénél is bábáskodott már, illetve a Silver Lake Partners magántőke-társaság. A vételár egyelőre nem ismert, csak az, hogy John Donahoe Ebay-vezér korábban úgy nyilatkozott: a Skype tervezett tőzsdei bevezetésétől több mint 2 milliárd dollárt várnak.

Az Ebay már régóta szabadulni szeretne a profiljától idegen, ugyanakkor egyre javuló pénzügyi teljesítményt nyújtó, a legutóbbi negyedévben az anyacégnek 170 millió dollár árbevételt termelő Skype-tól. Az online aukciósház idén áprilisban közölte, hogy 2010-ben tőzsdére szeretné vinni a céget, de nem zárkózik el az üzletág eladásától sem. A 2003-ban alapított Skype-ért összesen körülbelül 3,1 milliárd dollárt fizetett az Ebay, 2,6 milliárdot a felvásárláskor, 2005-ben, félmilliárdot pedig – az eredeti szerződésben szereplő, teljesítményfüggő vételáropcióként – két évvel később.

Jól értesült források szerint a céget vissza szeretnék vásárolni az alapítók, a svéd Niklas Zennström és a dán Janus Friis is, akik magántőke-társaságok bevonásával igyekeznek előteremteni a pénzt az üzletág kivásárlására – eddig sikertelenül. Alighanem összefüggésbe hozható az alkudozással, hogy Zennström egyik cége nemrég a Skype alapinfrastruktúráját biztosító peer-to-peer kommunikációs technológia jogosulatlan felhasználása miatt pert indított az Ebay ellen. A licencvita beárnyékolja a szolgáltatás jövőjét, olyannyira, hogy – legalábbis a New York Times úgy tudja – egy másik potenciális vevő, a Google éppen emiatt lépett vissza.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Skype-alapítók is ott állnak-e a vevőként hírbe hozott befektetői csoport mögött.

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

Előzmények