A Skype megduplázza bizonyos nemzetközi hívások kapcsolási díját

A Skype nem verte nagydobra, de szeptember hatodikától a nemzetközi telefonhívások egy részének kapcsolási díját a duplájára emelik – írta meg a Wired.

A hét végétől azok a kapcsolások kerülnek kétszer annyiba, mint eddig, amelyek olyan országokba irányulnak, amelyek nem tartoznak a különösen alacsony tarifájú zónába, nem szerepelnek a több mint 30 országot (köztük Magyarországot is) tartalmazó Global Rate listáján. A Global Rate árszabása marad (3,9 eurócent), de egyéb esetekben az eddig nettó 3,9 eurócentbe kerülő kapcsolás díja 7,9 eurócentre emelkedik.

A jelenleg a világ legnagyobb internettelefonos szolgáltatójának számító Skype döntése némileg meglepő, egyrészt a válság, másrészt pedig a VoIP-piacon egyre élesedő verseny miatt. A cég szóvivője a normál üzletmenethez tartozó korrekciónak nevezte az emelést.

Ám ez az emelés komoly bevételnövekedést jelenthet a tulajdonos eBaynek, akik már rég elismerték, hogy hibás döntést hoztak akkor, amikor jelentősen túlárazva, 2,6 milliárd dollárért vásárolták meg a céget. A Skype tavaly 550 millió dollárt termelt, ami nem túl sok ahhoz képest, hogy jelenleg ők számítanak a világ legnagyobb távhívás-szolgáltatójának: a Teleography távközlési elemzőcég becslése szerint tavaly körülbelül 33 milliárd percnyi nemzetközi beszélgetés zajlott le náluk, s ez 40 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ebből 25 milliárd perc az ingyenes „Skyp-to-Skype” beszélgetés, s a maradék 8 millárd perc zajlott úgy, hogy számítógépről hívtak egy vezetékes vagy egy mobiltelefont a fizetős Skype Out konstrukció keretében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

  • Eladják a Skype-ot?

    A New York Times úgy tudja: az Ebay még ma bejelenti az ügyletet. Magánbefektetők és talán újra az alapítók kezébe kerül a cég.

  • Hivatalos: megvették a Skype-ot

    Több mint 2 milliárd dollárt fizet a vállalat 65 százalékáért egy magánbefektetői csoport, pedig a szolgáltatás jövőjét fenyegető jogi vita még folyik.

  • Ajánlott frissíteni a Skype-ot

    A biztonsági frissítések egyrészt a spamek elleni védekezést szolgálják, másrészt korábbi hibákat javítanak.

  • Skype Extrák: érdeklődés hiányában lefújva

    Kevesen használták a javarészt külső fejlesztők által írt kiegészítőket, ezért a programot leállítják.

Előzmények

  • Megszűnhet a Skype

    Ha a jogi vitát nem sikerül rendezni, vagy nem sikerül egy alternatív megoldást kifejleszteni, nem lesz tovább működtethető a szolgáltatás – ismerte el a tulajdonos Ebay.

  • Letölthető a Skype 4.1 végleges változata

    Kevés az újdonság, talán csak a megosztás keltheti fel az érdeklődést.

  • Üzleti vonalra erősít a Skype

    Nem kell többé headseteket dugdosni a gépbe, az asztali készüléken is bonyolódhatnak az internetes hívások – elindult a Skype For SIP szolgáltatás tesztje.

  • Bizakodó a Skype

    Rendületlen ütemben kívánja növelni felhasználóinak táborát a világ meghatározó internetes telefontársasága.