Eladó a Skype?

John Donahoe
John Donahoe

John Donahoe, az Ebay vezére közel egy évvel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy mérlegelik az online aukciósház profiljába nehezen illeszkedő, 2005-ben megvásárolt Skype értékesítését. Azóta csönd volt az internetes telefonálás tömeges elterjedésében kulcsszerepet játszó, több észak-európai ország koprodukciójában működtetett cégből lett üzletág körül, de a múlt héten ismét felmerült a cégeladás lehetősége.

Ezúttal is Donahoe kijelentései táplálják a pletykákat: az Ebay első embere cége negyedik negyedéves jelentésének közzétételekor úgy beszélt a Skype-ról, mint egy „kiváló önálló üzletágról”. „A Skype és a portfóliónk más részei közti szinergiák minimálisak. Tovább folytatjuk az üzletág működtetését, mivel jelenleg ez nem vonja el túlságosan a figyelmünket. Majd ha lesz egyéb bejelenteni valónk e témakörben, szólni fogunk” – fogalmazott kérdésekre válaszolva.

Szakértők szerint Donahoe szavai egyértelműen azt üzenik a piacnak, hogy az üzletág eladó, lehet ajánlatokat tenni. Van azonban, aki úgy véli: a Skype eladásának nem a mostani gazdasági környezetben van itt az ideje. „Meggyőződésünk, hogy végül túl fognak adni rajta, de két évig még biztos nem” – mondta Jeffrey Lindsay, a Sanford C. Bernstein elemzője a Wall Street Journal-nak.

Donahoe egyébként azt is elárulta, hogy rendkívül elégedett a Skype teljesítményével. Míg az Ebay árbevétele 7 százalékkal, 2,04 milliárd dollárra csökkent a legutóbbi negyedévben, a Skype-üzletágé 26 százalékkal nőtt. A részleg mára 550 millió dolláros üzletté nőtt, amely kimagasló haszonréssel dolgozik, és „napról napra értékesebb” – mondta. Az üzletágért összesen körülbelül 3,1 milliárd dollárt fizetett az Ebay, 2,6 milliárdot a felvásárláskor, félmilliárdot pedig – az eredeti szerződésben szereplő, teljesítményfüggő vételáropcióként – két évvel később.

A Skype-ot 2003-ban alapította a svéd Niklas Zennström és a dán Janus Friis, az egyik legnépszerűbb fájlcserélő alkalmazást, a KaZaA-t megálmodó duó. A VoIP (Voice over Internet Protocol) beszélgetéseket biztosító szoftver időközben rendkívüli népszerűségre tett szert, ma már több mint 400 millió regisztrált felhasználója van. Sikerét és ismertségét nagyrészt elsőségének köszönheti. A cégeladás csinos profitot hozott a két alapítónak és az induló tőkét biztosító kockázatitőke-befektetőknek, akik állítólag mindössze 20 millió dollárt feccöltek a bizniszbe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

Előzmények