Elfogadták az Európai Film Online Chartát

A filmes iparág képviselői, az internetszolgáltatók és a telekommunikációs szektor jelentősebb részvényesei a Cannes-i Fesztiválon aláírták az Európai Film Online Chartát. Ez a charta a világon elsőként online szolgáltatókon keresztül segíti a filmes iparág fellendülését. Az aláírók célja az európai filmek online népszerűsítése, felhasználóbarát online szolgáltatások kialakítása, a szerzői joggal védett alkotások megfelelő védelme, továbbá a kalózkodás csökkentése a filmek legális internetes terjesztésével.

„A Film Online Charta hatalmas előrelépést jelent a digitális filmipar fellendülésében. Az online szolgáltatások megkönnyítik az európai filmekhez való hozzáférést, valamint segítik majd az európai filmek terjesztését az EU-ban és világszerte. A jövőben egyre több legális tartalmat, filmet lehet majd letölteni a felhasználóbarát rendszeren keresztül az internetről az Európai Unióban” – Mondta Viviane Redin, a tömegkommunikációért és az információs társadalomért felelős EU-biztos a cannes-i aláírás kapcsán.

Az Európai Film Online Charta szükségesnek tartja, hogy a filmkészítők, a jogtulajdonosok és az online forgalmazók megállapodjanak a leginkább megfelelő online szolgáltatás kialakításában a nagyközönség igényeinek megfelelően, ezzel biztosítva a filmek méltányos, de szilárd gazdasági alapokon nyugvó online elérhetőségét. Célkitűzései szerint a szövetség – végre! – nem kizárólag a betiltandó ellenséget látja a peer-to-peer (p2p) technológiákban, inkább azok kihasználásával szeretne előrelépést hozni a szerzői joggal védett tartalmak legális terjesztésében. A csatlakozni kívánó tartalomszolgáltatóknak és online szolgáltatóknak ugyanakkor tartózkodniuk kell a kalózkodásban érdekelt vagy azt szándékosan népszerűsítő szervezetek vagy személyek hirdetéseinek megjelenítésétől.

Az Európai Bizottság úgy tekint az Európai Film Online Chartára mint az Európai Unió szélesebb körű online tartalomszabályzata irányában tett első lépésre. Várakozásaik szerint az Európai Film Online Charta mind a filmes, mind a műsorszolgáltató iparágnak mintául fog szolgálni.

Azóta történt

Előzmények