Lopott Üvegtigris eladó (eredeti!)

Az Üvegtigris várva várt folytatása sem húzta ki a hivatalos bemutatóig, hogy ne kerüljön fel a fájlcserélő hálózatokra. Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye szerint egy gyenge minőségű változat máris megjelent a hazai szervereken, és eddig több mint 28 ezren próbálták meg letölteni. Az ASVA és a film alkotói természetesen jelezték, mindent el fognak követni annak érdekében, hogy a film illegális terjesztését megakadályozzák.

A Rudolf Péter rendezte Üvegtigris 2. állami támogatás nélkül készült, mintegy 230 millió forintos költségvetéssel, így érthető, hogy az alkotókat minden egyes elveszített mozinéző érzékenyen érinti. Az előző rész hatalmas sikere, valamint a hírek szerint az ehhez mindenben méltó folytatás ugyanakkor garancia lehet arra, hogy aki olthatatlan türelmetlenségében esetleg meg is nézi a most elérhetővé vált kópiát, 19-én ugyanúgy beül a moziba kólával és kukoricával, majd később megveszi a DVD változatot is. Persze nem hatezerért.

A hír kapcsán ugyanakkor nem lehet megkerülni bizonyos felmerült kérdéseket. Egyrészt, mivel a film jóval a nyilvános bemutatót megelőzően, már az utómunkálatok befejeztével a hálón volt, az ASVA-nak újra kellene értékelni a moziban kamerázó kalózok szerepét az illegális terjesztési láncban. Tavalyi kampányában az ASVA úgy becsülte, hogy a fájlcserélő hálózatokon terjedő filmek közül 10-ből 9 ilyen módszerrel került a feketepiacra – az IT.news pedig már akkor figyelmeztetett, hogy figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a hollywoodi stúdiók mindegyike belső ellenséggel is küzd, tévútra viheti a kalózkodás elleni harcot. A jelek szerint a filmanyagok produkciós fázisban történő kiszivárogtatása nem Hollywood kizárólagos problémája.

A sajtóközlemény kapcsán arra is szerettünk volna választ kapni az illetékesektől, hogy hogyan tudták mérni az Üvegtigris 2. illegális kópiája iránti érdeklődést, vagyis honnan származik a 28 ezres adat. A fájlcserélő hálózatokról szerzett felületes – és kizárólag elméleti – ismereteink szerint ez csak úgy lenne lehetséges, ha az ASVA maga helyezte volna el a fájlt a hálózaton (amit természetesen nem feltételezünk). Sajnos e pillanatig még nem sikerült elérnünk Kálmán Andrást, az ASVA igazgatóját, aki reményeink szerint felvilágosítással szolgálhatna.

Azóta történt

Előzmények