Elstartolt a kommunista mobilnet

Meglehetősen felszínes mobilinternet-szolgáltatást indított el Észak-Korea a napokban: a szerencsés állampolgárok mobilkészülékük segítségével felcsatlakozhatnak a világhálóra, és megtekinthetik az egyetlen létező weblapot, amelyet az állam számukra engedélyezett. Jelenleg hozzávetőlegesen 20 ezren élhetik át a vezeték nélküli „böngészés” élményét, ugyanis nagyjából ennyi mobilkészülék van forgalomban a távol-keleti kommunista vezetésű országban. A mobilhálózatot egyébként úgy tervezték meg, hogy a helyi lakosok ne tudjanak kapcsolatot létesíteni a külvilággal, viszont az Észak-Koreába látogató csekély számú külföldinek lehetősége legyen más országokba is hívást kezdeményezni, illetve onnan hívást fogadni. Egyik olvasónk visszajelzése alapján azonban ez nem igaz: a nyílt mobilhálózathoz kizárólag néhány kiválasztott külföldi diplomata férhet hozzá, illetve mérnökök, akik a hálózat karbantartásáért felelősek.

A szigorú állami felügyelet alatt álló koreai nyelvű weboldalra látogatók – legalábbis a hagyományos módon megjelenítve a portált – elsősorban kormányzati híreket olvashatnak, de tájékozódhatnak művészeti kérdésekben, megtekinthetik az éppen aktuális ajánlott irodalmat, belehallgathatnak néhány helyi nótába, sőt online társaloghatnak a hasonlóan szerencsés állampolgárokkal. Az viszont egyelőre nem tisztázott, vajon az utóbb felsorolt szolgáltatások a weblap mobiltelefonnal elérhető változatában is elérhetőek-e. Azt sem tudni, a „vörös 3G” működik-e a fővároson, Phenjanon kívül az ország más területein is.

A kommunista rezsim tavaly decemberben indította útjára első komolyan vehető mobiltelefonos hálózatát, a korábban használatos rendszert 2004-ben hivatalos indoklás nélkül megszüntették.

Azóta történt

Előzmények