Elismerés az internetért éhségsztrájkoló újságírónak

A Riporterek Határok Nélkül (RHN) nemzetközi újságíró-szervezet az idén a gondolataik internetes publikálásáért üldözött „cyber-dissident”-ek kategóriájában a kubai Guillermo Fariñast, a Cubacan Press független hírügynökség vezetőjét tüntette ki díjával. Amint arról lapunk is beszámolt, az ellenzéki zsurnaliszta január 31-én kezdett éhségsztrájkba az internethasználat helyi korlátozásának megszüntetését követelve az országban. Miután február második hetében elvesztette eszméletét, kórházba szállították, ahol hét hónapon át nem vett magához szilárd ételt, kizárólag infúziós táplálást kapott. Ezalatt annyira lefogyott, hogy állapota kritikussá vált. Végül augusztus végén ellenzéki aktivista barátai beszélték rá az éhségsztrájk feladására, és mentették meg így az életét.

Fariñas akciója kezdetén levélben fordult – az időközben szintén kórházba került és ma öccse révén helyettesített – Fidel Castróhoz. Ebben azt kérte, hogy szabadítsák fel az internetet minden kubai számára, és ne akadályozzák a független újságírókat anyagaik elektronikus továbbításában. Az elkeseredett zsurnaliszta jelezte: az ügyért kész meghalni is. Castro korábban azzal indokolta a nethasználat korlátozását, hogy az ország csupán korlátozott sávszélességhez fér hozzá, mivel az amerikai szankciók miatt kénytelen a tengeralatti üvegszálas kábel helyett műholdas kapcsolatra hagyatkozni.

Fariñas azt követően kezdett éhségsztrájkba, hogy a hatóságok január végétől nem engedték, hogy az ügynökség munkatársai – amint azt korábban tették – elküldjék tudósításaikat egy helyi nyilvános internet-hozzáférési pontról. A RHN Kubát az internet ellenségeinek tartott országok között tartja nyilván. A közép-amerikai országban csak pártengedéllyel lehet hozzáférni a világhálóhoz. A hozzáférési kódok viszonylag egyszerűen beszerezhetők a feketepiacon, de a törvénysértést kockáztató felhasználók is csupán egy cenzúrázott internetet érnek el.

Az RHN négy kategóriában osztott ki díjakat. Az év újságírójának a 17 éve mianmari börtönében fogva tartott, 76 éves U Win Tint választotta. A média kategóriában a díjat az az orosz lap, a Novaja Gazeta kapta, amelynek munkatársa volt az októberben meggyilkolt Anna Politovszkaja, míg a sajtó szabadságának védelmezője címet idén a Kongói Demokratikus Köztársaságban működő „Újságírók veszélyben” szervezet érdemelte ki.

Azóta történt

Előzmények