Kubában kitört a linuxos forradalom

Kuba – akárcsak politikai szövetségese, Venezuela – hozzáfogott, hogy a közhivatalokból száműzze az „imperialista” Microsoft szoftvereit és azokat nyílt forrású alternatívákkal helyettesítse. „Ez lényegében a technológiai szuverenitás problémája, egy ideológiai probléma” – vázolta a lépés hátterében megbúvó világnézeti mozgatórugókat a linuxos fordulatról beszámoló AP hírügynökségnek Hector Rodriguez, aki a kubai egyetemen mintegy 1000 hallgató közreműködésével folyó szabadszoftver-fejlesztéseket koordinálja.

Az állami hivatalok Linuxra költöztetése nem újdonság, számos ország – köztük Kína, Brazília vagy Norvégia – is tett már hasonló lépéseket. Ám míg ezek többsége a Microsoft monopolhelyzetét, a szoftverek magas árát vagy a biztonsági problémákat vonultatja fel a váltás alátámasztására, addig Kubában az indokok valóban ideológiai alapokra épülnek.

Harc az imperializmus ellen


Stallman, a másik forradalmár

Ramiro Valdés informatikai és hírközlési miniszter – aki Fidel Castro harcostársa volt a forradalom idején – nemzetbiztonsági szempontból is veszélyesnek tartja a Microsoft-szoftverek használatát. Amint egy múlt heti szakmai konferencia megnyitóján Havannában felvetette: a szoftveróriás együttműködhet az amerikai hadsereggel és a hírszerzéssel is. Az informatika csak egy újabb csatatér, amelyen Kuba az imperializmus ellen harcba száll – fogalmazott.

A rendezvényen azonban mégsem az ő szavai keltették a legnagyobb feltűnést, mert a fő attrakció Richard Stallman (a Szabad Szoftver Alapítvány alapítója) előadása volt. A hallgatóság hangos tapssal fogadta a provokatív kijelentéseiről híres propagátor beszédét, amelyben az egyebek mellett kifejtette, hogy a szerzői jogi szabályozás ellentétes a morállal. E törvények elvei mentén – idézi fel az elhangzottakat a hírügynökség – börtönbe lehetne záratni azokat, akik ételrecepteket cserélgetnek vagy változtatnak meg.

Stallman arra is figyelmeztetett, hogy a kereskedelmi szoftver már önmagában biztonsági fenyegetést jelent, hiszen a forráskód ismerete nélkül lehetetlen megbizonyosodni arról, hogy az mit is csinál, milyen hátsó ajtókat nyit meg.

Megfontolva haladás

A kormányzat linuxos átalakítása Kubában már folyamatban van. A vámhivatal már áttért a nyílt forrású rendszerre, a kulturális, a felsőoktatási és a távközlési tárca pedig ugyanezt tervezi – mondta Rodriguez, akinek hallgatói egy saját Linux, a Gentoo alapjaira épülő Nova fejlesztésén dolgoznak.

Az egyetemi oktató nem akart jóslatokba bocsátkozni avval kapcsolatban, hogy mikorra várható a teljes közszféra megszabadítása a Microsofttól. Azt azonban elmondta, hogy a Linux népszerűsége látványosan növekszik az országban. „Két éve a kubai szabad szoftveres közösség alig számlált 600 tagot. Mára ez a szám 3000 fölé duzzadt, és most már exponenciálisan nő” – büszkélkedett.

Azóta történt

Előzmények