Elképesztő, hogyan száguld fölfelé az NVIDIA értéke

Idén 58 százalékkal, tegnap konkrétan 277 milliárd dollárral nőtt az NVIDIA piaci értéke az AI-őrület miatt. Szakértők szerint nem aranyat ásnak, hanem lapátot adnak el.

A Wall Street történetében egy nap alatt még egyetlen cég sem ért el akkora növekedést, mint az NVIDIA: tegnap konkrétan 277 milliárd dollárral nőtt a piaci értékük, miután a jelentésük túlszárnyalta a várakozásokat, az AI-optimizmus pedig tovább tombol. A korábbi, 196 milliárd dolláros rekord a Meta nevéhez fűződött, február 2-án. Ez a hatalmas, egy napos növekedés nagyobb volt, mint a teljes Coca-Cola értéke (265 milliárd dollár).

A 16,4 százalékos árfolyamnövekedés után az NVIDIA már 1,96 billió dollárt ért, a befektetők nagyon optimisták, mivel nagy a kereslet az AI-szektorban használt speciális chipekre, még az amúgy is magas várakozásoknál is nagyobb. Ezzel az NVIDIA a 3,06 billiós Microsoft és 2,85 billiós Apple mögött a harmadik legértékesebb amerikai, tőzsdén jegyzett cég, megelőzve az Amazont és az Alphabetet is.

Számos olyan jelentés olvasható az utóbbi napokból, amelyek szerint az NVIDIA nagy menetelése a többi AI-cégnek is kedvez, a tőzsdén kapkodnak az ilyen vállalatok részvényeiért, az árfolyamok száguldanak. Az NVIDIA részvényeiből 65 milliárd dollárnyi cserélt egyébként gazdát csütörtökön.

Az NVIDIA árfolyama csak idén eddig 58 százalékkal emelkedett, innentől kezdve alapok, megtakarítási számlák, befektetők tömegei figyelik, hogy mi történik. Sok szakértő az aranylázhoz hasonlítja a folyamatot, hangsúlyozva: az NVIDIA nem aranyat ás, hanem lapátot ad el, ezért keresheti a legtöbb pénzt. A legutóbbi negyedében az NVIDIA egyébként 233 százalékos bevételnövekedést jósol. A csúcskategóriás AI-chipes piac 80 százalékát irányító vállalat negyedik negyedéves árbevétele több mint megháromszorozódott, 22,1 milliárd dollárra.

Profitálnak ebből mások is, nőtt az AMD, a Broadcom és a Super Micro Computer árfolyama is, utóbbinak idén több mint 240 százalékkal (AI-hoz kapcsolódó szervereszközöket adnak el).

Sokan aggódnak, hogy az amerikai korlátozások miatt az NVIDIA kínai eladásaival baj lehet, pedig még mindig 9 százalékot tett ki a régió a Q4-es eladásokból. A cégnek van válasza, két új, Kínára szabott AI-chipet már ki is küldtek Kínába az ügyfeleknek, az első minták megérkeztek. Az NVIDIA igyekszik megvédeni az eladásait az országban, az amerikai korlátozások ellenére.

Azóta történt

Előzmények