A deepfake-től félti az embereket az AI-keresztapa

Nyílt levélben sürget mielőbbi törvényi szabályozást az AI-keresztapaként ismert Yoshua Bengio, mivel a deepfake nagy kockázatot jelent a társadalomra.

Többek között Yoshua Bengio (akit AI-keresztapaként ismernek) is aláírta azt a nyílt levelet, amelyet AI-tudósok és iparági vezetők fogalmaztak meg: mielőbbi törvényi szabályozást sürgetnek a deepfake tartalmak kapcsán, mivel azok veszélyt jelentenek a társadalomra.

A levél szerint ma a deepfake gyakran szexuális képanyagokat, csalást, politikai tévinformációt is hozhat magával, az AI pedig igen gyorsan fejlődik, így ezeket létrehozni is egyszerű – ezért védelemre van szükség.

Az AI gyors fejlődése miatt a deepfake tartalmak egyre inkább megkülönböztethetlenek az emberek által gyártott tartalmaktól, legyen szó képről, hanganyagról vagy videóról. A levélben javaslatokat is tesznek egyébként, büntetnék a káros deepfake-anyagok létrehozását és köteleznék az AI-cégeket, hogy gátolják meg ezek létrehozását a termékeikkel.

A levelet több mint 400-an írták alá, többek között két korábbi észt elnök és Google-, OpenAI-kutatók is.

Az AI jelentette kockázatokról újra és újra figyelmeztető jelzéseket küldenek a szakemberek, hasonló levélre is többször volt már példa.

Azóta történt

Előzmények