Elon Musk úgy nevezi magát, hogy Technoking, beszállt az NFT-piacra is

Meghökkentő húzások sorozatával állt elő a Tesla ügyvezetője, több kritikus szerint a figyelmet szerette volna elterelni egyes ügyekről Elon Musk.

A Tesla legutóbbi, amerikai tőzsdefelügyeletnek benyújtott hatósági dokumentumában meghökkentő módon a Tesla úgy hivatkozik Elon Muskra, mint „Technoking” technokirály, Zachary Kirkhorn pénzügyi igazgatóra pedig „Master of Coin” érmemesterként.

A Tesla nem magyarázta meg ezeket az igen rendhagyó pozíciókat és elnevezéseket, ugyanakkor eredeti tisztségüket is megőrzik az illetők az új címmel párhuzamosan. Ennek ellenére azonban sokan úgy gondolták, túl sok Trónok harca sorozatot nézett Elon Musk, és el is kezdték kritizálni az „Elon, az első” névvel.

Musk nemrég veszítette el a világ leggazdagabbja címét, miután februárban jelentős mértékben megzuhant a Tesla tőzsdei árfolyama, és így Musk vagyona is. Egyesek szerint Musk az önbizalmát akarta növelni ezzel a húzással, esetleg elterelni a figyelmet a tőzsdei bukdácsolásról és azokról a jelentésekről, amelyek a koronavírusos Tesla-dolgozókról szólnak.

Musk is beszáll az NFT-őrületbe

Azért, hogy kellően nagy figyelmet kapjon, Musk a Twitteren megosztott egy elektronikus zenei klipet is, mint NFT-t. A blockchain-alapú új őrületbe így már ő is beszállt, az NFT-kről szóló kis dalt NFT-ként értékesíti. Az NFT-őrületről korábban többször is beszámoltunk, és bár a legtöbb szakértő hatalmas lufinak tartja, elképesztő mennyiségű pénz ömlik az NFT-piacba és az azt kiszolgáló platformokba. Igaz, hogy ezek a tartalmak bárki által elérhetőek az interneten, a művészek szerint nem számítanak művészetnek, ráadásul vásárlás után el is tűnhetnek, de rajongók és befektetők is tapossák egymást, hogy hozzájussanak a trendi NFT-khez, vagyonokért. Elon Musk barátnője, Grimes például több mint 6 millió dollárért adott el néhány animációt, de Beeple alkotása 69 millió dollárért talált gazdára.

Musk NFT-jére egyébként pont Beeple tett egy ajánlatot: 69 millió dollárt kínált érte, de Musknak ez nem tetszett, inkább dogecoint akar.

Később úgy döntött, hogy az NFT eladását bejelentő tweetjét is eladja NFT-ként. Ez már-már sokkolta az embereket, végül azonban egy 1,12 millió dolláros ajánlatot kapott a tweetre Sina Estavitól, aki a Bridge Oracle igazgatója.

Musk ezt a bő 1 millió dolláros ajánlatot visszautasította a tweetjéért. Végül pedig valamiért meggondolta magát, és talán mégsem adja el ezt a tweetet.

Komoly gondokról akarhatta elterelni a figyelmet

A CNBC szerint Musk igen szokatlan húzásainak hátterében az állhat, hogy el akarta terelni a rajongók és a média figyelmét arról, hogy milyen személyi változások történnek a Tesla vezetésében, továbbá, hogy szövetségi vizsgálatot indítottak Amerikában a gyártó ellen, egy Detroitban bekövetkezett, nagyon súlyos Tesla-baleset miatt. Beperelte továbbá a Teslát a saját befektetője, amiért az megszegte az amerikai tőzsdefelügyelettel kötött megállapodást: a vád szerint Elon Musk sorozatos és felelőtlen Twitter-használata hatalmas károkat és büntetéseket eredményezhet a cég és a befektetők számára, ráadásul 2019. áprilisa óta minden esetben ügyvédnek kellene jóváhagynia Musk tweetjeit, ha azok fontos eseményekhez vagy pénzügyi témákhoz kapcsolódnak.

Ezzel párhuzamosan az Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség nagyon súlyos kritikát fogalmazott meg a Teslával szemben, és az önvezetőnek, valamint vezetéssegítőnek nevezett rendszerek mielőbbi nagyon szigorú szabályozását sürgeti. A hatóság szerint a gyártók, és főleg a Tesla teljes önvezetőnek hirdeti a rendszerét, szabadon tesztelhet bármit, miközben alig van jelentési kötelezettsége, nem felügyelik, a rendszereik pedig a közelében sem járnak az önvezető fokozatnak, az elnevezés pedig nagyon megtévesztő a fogyasztók számára, akikben hamis biztonságérzetet kelt a szolgáltatás.

Többen aggódnak a Tesla hosszú távú sikerei miatt is, azok után, hogy a Volkswagen közölte: 35 milliárd eurót fektet elektromos autókba, saját akkumulátorgyár-hálózatot épít ki, 2025-re több mint 2 millió elektromos autót ad el, 5 éven belül felvesz 6500 informatikust, és Európa második legnagyobb szoftvercége lesz. Több befektető és elemző arról beszél, hogy a Volkswagen ellophatja a rivaldafényt a Teslától.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények