Lemond az Alphabet elnöke, Eric Schmidt

A 17 éve a vállalatnál dolgozó szakember formálisan tag marad, de nagyon úgy tűnik, hogy ez sokkal inkább visszavonulás, mivel a tanácsadói szerepkör mellett saját ügyeivel kíván inkább foglalkozni.


Eric Schmidt

A Google anyavállalata, az Alphabet Inc. szűkszavú közleményben jelentette be, hogy a januári igazgatótanácsi ülésen Eric Schmidt, a vállalat elnöke bejelenti lemondását pozíciójáról. Eric Schmidt ugyanakkor nem távozik az igazgatótanácsból, a jövőben tanácsadóként fog tovább közreműködni a cég működtetésében.

Az Alphabet azok közé a vállalatok közé tartozik, ahol a vezérigazgatói (CEO), illetve az igazgatótanácsi elnöki posztot két külön ember tölti be: mint ismert, az Alphabet vezérigazgatója jelenleg Larry Page, a Google egyik alapítója, aki 2011-ben Schmidtől vette át a vállalat gyakorlati irányítását.

A hivatalos bejelentés az ilyenkor szokásos tiszteletköröket hozza, de Eric Schmidt utal rá, hogy a jövőben valójában visszavonul, tudományos és jószolgálati tevékenységeknek szenteli majd az idejét.

Az igazgatótanács hamarosan kinevez egy úgynevezett non-executive elnököt, vagyis olyan elnöke lesz az Alphabet igazgatótanácsának – az amerikai nagyvállalatok többségéhez hasonlóan –, aki nem része a menedzsmentnek, így nagyobb a függetlensége, mint egy elnök-vezérigazgatónak, aki operatív irányítóként gyakorlatilag a saját javaslatait, terveit terjeszti az igazgatótanács elé elfogadásra.

Előzmények