A jövő ultra nagy felbontású tévéire készül fel az Ericsson

Az Ericsson nemrég egy újabb fejlesztését mutatta be: a demonstrációra az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (European Broadcasting Union – EBU) Genfben megrendezett gyártástechnológiai szemináriumán került sor. A fejlesztés motivációja, hogy a gyártók egymás után jelennek meg a piacon az ultra nagy felbontású TV-készülékeikkel (UHDTV), ezért az Ericsson egy olyan fejlesztést indított el, melynek célja, hogy megoldják az élő UHDTV tartalom sikeres továbbítását a következő generációs átviteli rendszereken.

Az együttműködési képességre összpontosító bemutatóban egy 4:2:0 fájlalapú kijátszó rendszer nem élő adását Ericsson-eszközökkel vették és kódolták, majd ezt a kódolt tartalmat szintén saját gyártású vevőberendezésekkel 4K UHDTV videóként dekódolták. E 4K UHDTV bemutató központi egysége a cég ún. „Simulsync” szinkronizációs technikája volt, melyet a vállalat a 3D-s TV-jelek bal és jobb csatornáinak pontos szinkronizálására fejlesztett ki. A bemutatón az UHDTV 4Kp25 videót négy, az eredeti videóhoz képest negyedakkora (1080p25) komponensre bontották fel, melyeket egymáshoz szinkronizáltan MPEG-4 AVC formátumban kódoltak és továbbítottak. Négy szinkronizált vevőkészülék végezte a beérkező bitfolyamok dekódolását, majd a négy dekódolt videó komponensből visszaállították az eredeti 4Kp25 videót.

A szeminárium során az Ericsson bemutatott egy 4Kp50 videótartalom átvitelére képes MPEG-4 AVC 4:2:2 10 bites kódolást használó teljes rendszert is. E megoldás tartalmazta a vállalat AVP 2000-es típusú újrafeldolgozási képminőséget biztosító kódolóit, valamint RX8200 moduláris felépítésű speciális vevőkészülékeit.

„A megoldás ideális lehetőséget kínál arra, hogy a műsorszolgáltatók tapasztalatokat szerezzenek a 4K-s munkafolyamatokkal, az újrafeldolgozási képminőségű 4K tartalmakból könyvtárat építsenek ki, és ezzel készen álljanak a 4K képminőség fogyasztókhoz történő bevezetésére, ami az előrejelzéseink szerint 2015-ben történik majd meg” – nyilatkozta a bemutató kapcsán Giles Wilson, az Ericsson TV kompressziós üzletágának vezetője.

A vállalat szerint a 4:2:2 kódolás továbbra is kiemelten fontos lesz az újrafeldolgozási minőséget igénylő videó-összeköttetésekben, különösen tekintettel a 4K UHDTV tartalmakra, ahol akár 84 colos, vagy egyes esetekben még ennél is nagyobb kijelzőket használnak majd a tartalomtulajdonosok, és az általuk szolgáltatott tartalmakra a lehető legjobb képminőséget követelik majd meg. Ilyen hatalmas méretű kijelzők esetén a kiváló képminőség alapkövetelménye a 10 bites pontosság.

Azóta történt

Előzmények